mihai ivancescu fotbal brasov
Ivăncescu Mihail (22.03.1942, Adâncata, județul Ialomița – 01.01.2004, Brașov)

Prima zi a fiecărui an, adică ziua de 1 ianuarie, are o însemnătate aparte pentru fotbalul brașovean. Aceasta se întâmplă de 10 ani, împliniți acum, în 2014. Dăm timpul înapoi. Ei bine, atunci, în 1 ianuarie 2004, ne părăsea, răpus de o boală nemiloasă, Mihai Ivăncescu – unul dintre cei mai reprezentativi jucători de fotbal ai Brașovului din toate timpurile. „Mișu” sau „Nea’ Mișu” era apelat de apropiați sau colaboratori, Ivăncescu Mihail îi era numele din acte. Alături de alte nume grele ale fotbalului brașovean (Nicolae Pescaru și Stere Adamache), a făcut parte dintr-o generație de excepție, care sub îndrumarea legendarului Angelo Niculescu a reprezentat România la Cupa Mondială din Mexic (1970). Cu două mici excepții (scurte perioade petrecute la Tractorul Brașov), Mihai Ivăncescu s-a confundat cu o bună parte din istoria Steagului Roșu Brașov (fostul FCM Brașov, actualul FC Brașov). După ce s-a retras de pe gazon, i-a rămas în continuare în preajmă (arbitru, antrenor, conducător și în ultima parte a vieții – observator).

Memorialul „Ivăncescu” se pregătește de a 6-a ediție

mihail ivancescu cu fiul cel mare mihai fotbal brasov
Mihai Ivăncescu și băiatul cel mare, Mihai, în centrul vechi al „Brașovului de altădată”.

Născut în comuna Adâncata (județul Ialomița), în 22 martie 1942, Mihai Ivăncescu a fost căsătorit cu Violeta și are ca urmași doi băieți. Pe Dragoș (36 ani), fondator, director sportiv și antrenor la școala de fotbal ACS Steagu Roșu, și pe Mihai (40 ani), cel care din 2001 este stabilit în Canada, la Toronto. De câțiva ani, la Brașov, Dragoș Ivăncescu, prin ACS Steagu Roșu, organizează turneul memorial „Mihai Ivăncescu”. Evenimentul li se adresează, exclusiv, copiilor practicanți ai fotbalului, atât din județul Brașov, cât și din toată țara. Ediția următoare (a 6-a) a Memorialului „Mihai Ivăncescu” va avea loc în iunie sau august 2014.

Matei Ivăncescu e vegheat de bunicul din ceruri

Revenim la Mihai Ivăncescu. De fapt, la omul și părintele Mihai Ivăncescu, care acolo de sus, de undeva, îi veghează, protector, pe toți cei dragi. Poate mai ales pe fiul lui Dragoș, micuțul Matei (1 an si 8 luni), cel care atunci când va crește mare va asculta cu plăcere poveștile fotbalului și se va putea mândri cu cel care a fost Mihai Ivăncescu. Bunicul pe care, din păcate, nu l-a cunoscut (și avea atâtea să-l învețe!) și pe care viața l-a „smuls” mult prea devreme dintre pământeni. (foto: arhiva familiei ivăncescu)

Cine a fost Mihai Ivăncescu

steagul rosu brasov 1965-1966 silviu ploiesteanu nicolae proca fotbal
Mihai Ivăncescu (sus, al 3-lea din stânga) în echipa Steagul Roșu, antrenată de Silviu Ploieșteanu și Nicolae Proca.

Mihai Ivăncescu a debutat în Divizia „A” (acum Liga 1) la doar 19 ani, într-un meci Steagul Roșu Brașov – Dinamo București (2-1). S-a retras din activitate la 6 aprilie 1976, într-un meci de gală Tractorul Brașov – Steagul Roșu Brașov, găzduit de stadionul „Tractorul” (actualul „Forex”). Ca fotbalist a evoluat în 14 ediții de campionat: un total de 338 meciuri – 24 goluri, din care pentru Steagul Roșu – 238 de meciuri (208 în Divizia „A”) în care a inscris 18 goluri (13 în Divizia „A”). A adunat trei prezențe în prima reprezentativă, două în echipa națională „B” și una în echipa de tineret sub 23 ani. A făcut parte din lotul României la Cupa Mondială (Mexic, 1970). Distincții și titluri cu care a fost recompensat: Medalia Muncii (1962), Maestru al Sportului (1975), Cetățean de Onoare al municipiului Brașov (2002).