adina circiogelAdina-Elena Cîrciogel este o puștoaică născută în anul 2001, o tânără speranță a atletismului brașovean, care este pregătită de prof. Georgeta Nazarie și concurează pentru Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brașov. La recentul Campionat Național al juniorilor 1 desfășurat la Pitești (30-31 iulie), a devenit vicecampioană a României în proba de 400 metri plat. A alergat într-un timp de 57,22, în contextul în care baremul ce asigura prezența la Campionatele Europene de cadeți a fost de 57,25! Nici la această competiție, dar nici la Campionatele Balcanice sportiva de la LPS nu a fost nominalizată de Federația Română de Atletism (FRA) să se înscrie la start din cauza vârstei. „Pentru că nu avea împliniți cei 16 ani prevăzuți de către Federația Internațională de Atletism, necesari participării. Ar fi trebuit să se nască măcar în anul 2000!”, răspunde antrenoarea.

Tot în acest an, Adina a devenit de 3 ori campioană a României la categoria vârstă juniori 3, în probele de 400 metri plat (în sală și în aer liber) și 200 metri plat. În plus, la juniori 2 a cucerit medalia de argint la 400 metri plat, cu „un rezultat extraordinar pentru vârsta ei, de 56,74”.

După ultima întrecere de la Pitești a intrat în vacanță. Una meritată, din toate punctele de vedere, pentru că eleva Cîrciogel (clasa a 9-a, la Liceul Sportiv) este premiantă și la învățătură. Acum se află cu părinții, la mare.

Apoi, din nou la treabă. Are în față Campionatele Mondiale de cadeți, Campionatele Europene de juniori, Campionatele Balcanice etc. „Ne-am propus să abordăm cu încredere aceste competiții, dacă valoarea și sănătatea ne-o vor permite”, a adăugat Georgeta Nazarie.

Sezon reușit pentru LPS Brașov la atletism

Stagiunea gata încheiată a fost una rodnică pentru sportivii de la LPS Brașov. „Cu ștafeta de 4X400 metri, formată din Teodora Toma, Andreea Muntean, Raluca Epure și Adina Cîrciogel suntem vicecampioni la juniori 1. Ioana Bada la 100 metri plat și Raluca Epure la 800 metri au fost finaliste la Pitești. Și atenție: aceste fete născute în 1999 sunt mai mici, ca vârstă sunt junioare 2, deci mai au tot timpul în față pentru noi rezultate deosebite. Cu aceeași ștafetă și în aceeași componență am câștigat medaliile de bronz la Campionatele Naționale Școlare. Plus alte două medalii de bronz, la «Naționalele» în sală, atât la juniori 1, cât și la juniori 2, în proba de 4X2 tururi. Alt bronz am obținut la juniori 2, la ștafeta 4×100-200-300-400 metri, doar că Ioana a fost în locul Teodorei pe primul schimb. Mai e un bronz al Adinei la «indoor» în proba de 800 metri…

Nu vreu să-i uităm nici pe cei mici, adică pe Raul Pruteanu, Diana Cosma și Bianca Micu, cu toții finaliști la Campionatele Naționale de copii. Emma Zach și Fabian Toth vin și ei din urmă”, analizează prof. Nazarie.

Atletism + Brașov = Tokyo?

Georgeta Nazarie își încheie prezentarea cu câteva observații pertinente și optimiste, privind spre viitor: „Trebuie să privim lucrurile corect. La noi, la atletism, peste 300 de cluburi sunt afiliate la federație și participă la campionatele naționale. Concurența este acerbă, spre comparație cu alte sporturi.

Este o emulație permanentă la grupele de vârstă. Sperăm să și avem posibilitatea să ne antrenăm în concordanță cu dorința de victorie și cu obiectivul ca sportivii brașoveni să ajungă la loturile naționale. Unii, precum Adina Cîrciogel visează la Jocurile Olimpice de Vară din 2020, de la Tokyo! Ar fi splendidă o asemenea performanță pentru atletismul din Brașov, nu-i așa?!”.

Locul 4 pentru Costin Gavrilă, probleme pentru Andrada Deneș

De asemenea, nu trebuie să-i uităm pe ceilalți sportivi brașoveni care au fost prezenți la CN de Juniori 1 de la Pitești. Ionel-Costin Gavrilă (CSM Brașov, antrenor Bianca Păun-Matefi) a ratat la mustață medalia de bronz la 400 metri plat, după ce a condus cursa pe prima parte. De asemenea, Andrada Deneș, tot de la CSM Brașov s-a calificat în finală de 100 metri plat. „Din cauza unei probleme de sănătate, la un genunchi, s-a retras din concurs. A doua zi, a reintrat și a ocupat locul 5 la săritura în lungime. Din nou a acuzat dureri la acel genunchi, așa că nu a mai alergat la 200 metri plat. Ghinion, mergem mai departe!”, a explicat antrenorul acesteia, prof. Florin Florea. (foto: adina cîrciogel, colecția personală)