De azi, Rugby Club Brașov are un reprezentant în nou-înființatul Centru de Excelență în Rugby de la București, în persoana lui Alexandru Ghiur (foto – primul din stânga). Acesta evoluează pe posturile de aripă sau fundaș. „16 copii din provincie sunt concentrați la București, în acest proiect al Federației Române de Rugby. Vor intra într-un program special de pregătire. La București, sunt cazați la cămin, mănâncă la cantină și își continuă școala la Colegiul Național Aurel Vlaicu. Toate costurile sunt suportate de Federație. Azi, la ora 11, Alex Ghiur a fost prezent la Federație, pentru a intra în programul Centrului, unde antrenorii Dodo Munteanu și Costică Merșoiu, supervizați de Marin Moț, răspund de pregătirea copiilor selecționați”, a declarat pentru 7sport Vasile Soporan, fondator și antrenor al RC Brașov. „Alex este un produs sută la sută al clubului nostru. Un băiat serios, un atlet adevărat. Ne mândrim cu el și avem deplină încredere în el. Sperăm ca perioada de la Centru să-i fie benefică și să-l propulseze spre lumea bună a rugby-ului european și, de ce nu, mondial”, continuă V. Soporan.

Alex Ghiur, la CE de juniori din Franța

Alex Ghiur (17 ani împliniți) se va pregăti la București, la Centru, însă va juca pentru RC Brașov – echipă înscrisă în Campionatul Național de juniori la rugby, seria Muntenia. „A trebuit să duc muncă de convingere cu oamenii din conducerea Liceului cu Program Sportiv Brașov, acolo unde Alex era elev. Pe lângă rugby, el face și atletism. Aleargă în probele de 60 și 100 metri, iar în 2010 și 2011 a fost campion național școlar. Cei de la Liceul Sportiv abia i-au dat transferul la București, să meargă la Centru”, adaugă Vasile Soporan. Prima competiție la care Ghiur și colegii de la lot vor lua parte este Campionatul European de juniori din Franța (aprilie 2012).

Coți, Novac, Ghiur

Astfel, juniorul Ghiur, rugbist și atlet înnăscut, le calcă pe urme altor tineri practicanți ai „sportului cu balonul oval” de la RC Brașov, Alin Marian Coți și Florin Liviu Novac. „La fel ca și Alex Ghiur, amândoi erau atleți la LPS Brașov. Alin la sprint 60 și 110 metri garduri, iar Florin, puțin mai mare ca vârstă, la 100-200 metri plat. Fost component al lotului național de rugby la juniori născuți în 1992, Coți este student la IEFS Brașov și acum aleargă pentru Steaua. Nu s-a lăsat complet de rugby, mai joacă pentru CFR Brașov. În schimb, Novac, condiționat, că la rugby s-ar accidenta, a renunțat și face doar atletism, tot la Steaua. Pe amândoi, de când erau copii i-am avut la Rugby Club”, povestește Vasile Soporan.

Ghiur și Haldan, în selecționata Munteniei

La sfârșitul săptămânii trecute (13-15 ianuarie 2012), Alex Ghiur și colegul său de la RC Brașov, Mihăiță Haldan au fost convocați în selecționata Munteniei și au participat la București, în Parcul Copilului, la un turneu la care au mai fost prezente echipele regiunilor Transilvania, Moldova și Dobrogea. Tot Vasile Soporan explică: „De fapt, a fost o selecție pentru lotul național al României rezervat juniorilor născuți în 1994. Lot care acum s-a format. Mai fuseseră niște trialuri, însă nu pe același sistem. Amândoi, Ghiur și Haldan au fost selecționați. Turneul de la București a fost câștigat de selecționata Moldovei, urmată, în ordine, de Muntenia, Transilvania și Dobrogea”.

Radu Butum, chemat la Academia Națională de Rugby

RC Brașov are un alt reprezentant la Academia Națională de Rugby. Este vorba de juniorul Radu Butum (născut în 1995). „Joi, 19 ianuarie 2012, Radu va fi prezent la București, la Academie. Sistemul este următorul. Toți juniorii convocați la Academie merg la București o dată pe lună, timp de 10 zile, într-un stagiu de pregătire centralizată la Snagov. Pe lângă antrenamentele practice, fac și foarte multă teorie. Toată partea teoretică este împărțită pe patru module. Acolo dobândesc toate cunoștințele de rugby legate de tactică, tehnică și regulamente. În timp, în funcție de cum evoluează fiecare, intervine trierea: pe unii îi recheamă, pe alții nu”, încheie promotorul rugby-ului la Brașov, Vasile Soporan, pentru 7sport.