La Campionatele Mondiale Indoor de Seniori, care sunt în plină desfășurare la Birmingham, în Marea Britanie, Andreea-Elena Panțuroiu a reușit un rezultat deosebit în finala feminină a probei de triplu-salt. Sportiva pregătită de Mihaela Nicoară a reușit să-și egaleze recordul personal , reușind la a patra încercare o săritură de 14,33 metri.

Tot într-a 4-a tentativă, Ana Peleteiro, o sportivă de 22 de ani, originară dintr-un mic orășel spaniol (Ribeira) din Galicia, a înregistrat o săritură de 14,40 (de asemenea, record personal!), cu care i-a „ciupit” româncei medalia de argint și locul de pe podium.

În finala de la Birmingham, Panțuroiu a început cu o săritură de 14,05 metri, urmată de o alta ratată și una mai bună, de 14,16 metri. Apoi a venit acel 14,33 metri și, din nefericire, acolo s-a terminat aventura săritoarei de la CSM București la „Mondialele” de acum, pentru că ultimele două sărituri au fost ratate.

Cine este campioana mondială de la triplu

Noua campioană mondială la triplu fete în sală este Yulimar Rojas, cea care la a 5-a încercare a întins lungimea ruletei până la 14,63 metri. Născută în Caracas, capitala Venezuelei, la 21 octombrie 1995, Rojas este o săritoare cunoscută și apreciată, cu rezultate deosebite la triplu-salt în ultimii ani:
– 2016, vicecampioană olimpică la Rio de Janeiro, Brazilia;
– 2017, campioană mondială în aer liber, la Londra, Marea Britanie;
– 2016, campioană mondială în sală, la Portland, SUA.

Înaltă de 1,90 metri și cântărind 72 kilograme, Yulimar Rojas este o atletă complexă, care a cochetat la începutul carierei cu proba de săritura în înălțime, la care în 2014, la Jocurile Sud-Americane de la Santiago de Chile, a cucerit medalia de aur cu o săritură de 1,79 metri. Vreo 2-3 ani a concurat în paralel (și la înălțime, și la lungime), cu destule rezultate notabile.

Site-ul oficial al IAAF informează că Rojas este antrenată de cubanezul Iván Pedroso, renumitul campion olimpic (Sydney 2000) și mondial (4 titluri în aer liber, 5 titluri în sală) la săritura în lungime.

Vicecampioană a lumii la Birmingham a devenit Kimberly Williams (Jamaica), cu 14,48 metri săriți după al 3-lea elan.