Exact, tunuri la propriu, pentru că cele la figurat se trag de regulă 3 eşaloane mai sus. O dată la două săptămâni, iubitorii fotbalului din comuna Jibert se adună la stadion pentru a vedea la lucru formaţia favorită şi a trage cu tunul!

Modernizarea fotbalului in judeţ

În primă fază, când auzi de Jibert, te gândeşti la un loc unde fiecare sătean este pus strategic într-un colţ al terenului pentru a-şi îndeplini misiunea: să arunce cu pietre, să înjure, să cosească exact lângă tuşa terenului sau să intimideze arbitrii. Într-un cuvânt, totul pentru a câştiga echipa gazda şi a merge fericiţi să manânce o ciorbă. Dar nici gând de aşa ceva. Lumea s-a cizelat în proporţie de 80% şi la nivelul ligii a 4-a sau liga judeţeană 1 după denumirea veche. Excepţie fac câteva echipe, precum cele din Voila,Victoria sau Berivoi, unde după ce joci, îţi vine să pui ghetele în cui. Restul echipelor s-au civilizat şi sunt formate din jucători care s-au perindat ani buni pe lângă echipele de liga a 3-a.

Primarul şi fotbalul

La Jibert, sau mai exact în satul Dacia, unde se joacă meciurile echipei menţionate în titlul principal, am descoperit un primar nebun după fotbal. Marian Pâtea se numeşte şi face parte din categoria puţinilor oameni din fotbal care spun tot timpul adevărul. Acesta, împreună cu soţia sa, d-na Nuţi, sunt nelipsiţi de la meciurile echipei. Antrenorul este Adi Moaşa, care ani la rând a pregătit echipa de juniori şi apoi a fost secund la echipa mare. În cele din urmă primarul a considerat, pe bună dreptate, că este momentul să îi acorde o şansă.

Lotul de jucători 

Lotul de jucători este subţire, ca de altfel la majoritatea echipelor din liga a 4-a. Există nucleul de bază format din 10-11 jucători, cărora li se mai adaugă 4-5 rezerve. La echipă evoluează doi agenţi de vânzări, doi barmani, un lucrător în IT, un ajutor de ospătar, un operator CNC, un pompier, un alpinist, un muncitor calificat, un preot, un cântareţ de manele, un şomer, câţiva tineri care sunt în căutări şi fiul primarului, Ştefănică Pîtea. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Ceea ce îi ţine legaţi este plăcerea de a juca fotbal, onestitatea celor ce conduc echipa dar şi primele de joc, care nu sunt de neglijat. Acestea sunt 100 lei pentru fiecare joc câştigat, indiferent că este acasa sau în deplasare. Dacă echipa câştigă, este veselie mare pe maşină la întoarcere. Dacă echipa pierde, veselia este şi mai mare, iar atmosfera este întreţinută de solistul ,,Ghiţă” care de fiecare dată cântă de zici că l-a apucat pe Dumnezeu de picior.

Radu Burciu este de departe numele cel mai cunoscut al echipei, care evoluează în paralel şi la echipa de fotbal în sală Spicom Sfantu Gheorghe, lider la zi al clasamentului Ligii 1 de futsal. Alături de el, mai sunt câţiva jucători care au cochetat ori cu liga a 3-a, ori cu grupele de juniori ale lui FC Braşov: Răzvan Negru, Andrei Szocs sau Alexandru Ghiţă. Cel mai bun sezon al celor de la AS Jibert a fost cel precedent, când au terminat pe locul 8. În actualul sezon, echipa ocupă locul 12, la şapte puncte de locul 3.

,,Păzea că puşcă tunu”

În cele 90 de minute cât joci contra lui AS Jibert, trebuie să fii pregătit tot timpul şi să stai bine cu inima, mai ales dacă nu eşti titular. Asta deoarece, în spatele băncii de rezerve a oaspeţilor, nea Dorel şi nea Gigel, înainte de fiecare meci, aşază strategic un tun din al doilea război mondial. Când te aştepţi mai puţin, se aude o bubuitură şi toată banca oaspeţilor sare doi metri în faţă  iar jucătorii îşi fac cruce. Pentru câteva momente se opresc şi cei ce evoluează în teren, inclusiv arbitrii, pentru a urmări ,,bomba”. Aceasta se duce undeva în câmp, unde nu poate lovi pe nimeni. Gigel şi Dorel încep să râdă: ,,Le-om copt-o şi ăstora”.  Povestea se repetă de 3-4 ori pe meci.

Din toamnă pe stadion nou

Da, aţi citit bine, AS Jibert se mută pe stadion nou. Mai exact lângă actualul teren din Dacia, care va rămâne pentru juniori şi antrenamente. Este un stadion ce se construieşte în totalitate din fonduri europene, în baza unui proiect foarte bine pus la punct. Vestiare moderne, teren ,,billiard” şi tribune. Pentu toate echipele va fi o plăcere să joace la Jibert