În 16 decembrie anul acesta, Mugurel Buga va împlini 35 de ani. O vârstă la care, în România, mulți jucători de fotbal se gândesc la retragere sau, situațiii speciale, dar des întâlnite, încearcă să păcălească fotbalul cât (mai) pot. Bineînțeles, sunt și cazuri izolate, excepții, când fotbalul nu ține cont de vârstă. Un exemplu apropiat Brașovului – Robert Ilyes, care acum câțiva ani, după revenirea în Liga 1, era, constant, cel mai apreciat, eficient și serios om al „Steagului”.
După întoarcerea acasă (sezonul 2010-2011), la FC Brașov, după aventurile numite Rapid București și Xanthi Skoda (Grecia), parcă „Pele” nu mai era ce a fost odată. E drept, nici accidentările nu prea i-au dat pace. Nu puțini erau cei care, din anonimatul tribunei, îl apostrofau la fiecare greșeală. „E gata, nu mai poate!”, se auzeau vocile contestatoare.
În această vară, după încheierea sezonului 2011-2012, Buga a ajuns la final de contract cu FC Brașov. Tot a așteptat și, într-un târziu, a primit un semn din partea oficialilor „stegari”. Au căzut de acord și „Pele” a rămas, în continuare, acasă, la clubul unde a crescut și s-a afirmat.
Și a început campionatul 2012-2013. Cel mai bun fotbalist al FC Brașov în primele două etape: Mugurel Buga (foto în galben)! Două goluri cu Viitorul (2-2), încă un gol și o pasă decisivă aseară, cu CS Severin (victorie, 2-1). Pe lângă acestea, numeroase acțiuni care ni l-au arătat pe adevăratul „Pele”. Le-a închis gura clevetitorilor. Acesta-i „Pele” al Brașovului: „vorbește” pe teren, prin fapte și…goluri.

CS Severin se chinuie în Liga 1

Ce ar mai fi de spus despre partida FC Brașov-CS Severin 2-1 (1-0), în care golurile au fost marcate de Buga și Iulian Popa, respectiv Thomas. CS Severin pare o echipă depășită de pretențiile Ligii 1 și doar o minune ar face ca echipa pregătită (momentan) de Marian Bondrea să mai evolueze și-n sezonul viitor pe prima scenă. De la valoarea individuală a jucătorilor și cea a grupului, în general, până la exprimarea pe gazon și (de ce nu?) forța financiară, CS Severin nu oferă argumente serioase în calculele supraviețuirii sau nu în prima ligă.
La rândul său, FC Brașov suferă la relațiile de joc și construcție, ba chiar și pe faza de apărare (căpitanul Cristi Munteanu a gafat nepermis la golul severinenilor). Noroc cu sclipirile lui Buga. Lipsa de omogenitate se explică foarte simplu, prin cifre: în primul „11” utilizat de Ionuț Badea contra CS Severin au apărut 5 jucători transferați în această vară, iar în lotul de 25 jucători apar 11 nou-veniți.
Etapa viitoare (a 3-a), FC Brașov va fi vizitată de Dinamo (luni, 6 august, ora 21,30), iar CS Severin va întâlni Concordia Chiajna pe propriul teren (sâmbătă, 4 august, ora 19). (foto gsp/ bogdan bălaș, brașov)

Mugurel Buga, după FC Brașov-CS Severin (2-1): „Nu mi-am propus să fiu golgheter. Vreau doar să fiu sănătos şi să continui în aceeaşi manieră. Sper să pot să îmi ajut echipa că câştige cât mai multe puncte”.