Cum am mai scris, viața antrenorului de rugby Vasile Soporan s-a împărțit în două. Mai întâi a fost episodul Precizia Săcele, cu care în calitate de jucător de bază (aflat spre finalul carierei) a promovat în Divizia „A” de rugby. A urmat episodul CFR Brașov – formație înființată în 1968, care în 1971 a participat în primul Campionat Feroviar de Rugby din România rezervat juniorilor și care, mai târziu, în 1978, a călcat pe urme Preciziei Săcele, promovând în Divizia „A”.

„Sportul”: „Brașovul în elită”

În numărul 8927 din „Sportul” – ziar al Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport (cum era pe atunci) din 2 august 1978, sub semnătura lui „S. Tiberiu”, apare un amplu articol de fond dedicat ceferiștilor brașoveni: „Brașovul are din nou, prin CFR, o echipă în elita sportului cu balonul oval”. Dincolo de jucători, pe care-i vom enumera mai jos, autorul materialului din „Sportul” le acordă merite cuvenite „antrenorului Vasile Soporan, un tehnician pasionat și muncitor, care a reușit să câștige, în încercările sale, sprijinul feroviarilor din Brașov, al ing. Octavian Grigorescu, directorul Depoului CFR Brașov, ing. Petre Ancuța, secretarul Comitetului de partid al Depoului CFR, și al președintelui secției de rugby, Gavrilă Târțoacă, șeful Serviciului Personal de la Depoul CFR”. Așa cum am promis, iată-i pe cei care au pus umărul (la propriu și la figurat) la saltul CFR-ului Brașov în elita rugby-ului românesc, la sfârșitul anilor 70: N. Chicomban, C. Munteanu, S. Marele, S. Szabo, A. Chicomban, D. Antal, E. Fekete, A. Dziadik, Fl. Diaconu, Fl. Berariu, C. Gavril, V. Tâlpeanu, I. Hulpoi, G. Bârsan, Gh. Pârțoc, A. Șerban, Al. Andrei, N. Lazurcă, N. Haralambie, I. Stoia și D. Istrate.

Centru – pepinieră, bazat pe copiii de muncitori feroviari

Înapoi la articolul din „Sportul” (1978). Redau o parte: „Un asemenea bilanț este cu atât mai valoros cu cât antrenorul Soporan n-a beneficiat de un lot prea larg… Un lot restrâns, dar cu media de vârstă 21 de ani! Evident, pentru o prezență în Divizia «A», CFR Brașov are nevoie de câteva întărituri reale. Și antrenorul a întreprins diligențele cuvenite. Astfel, lotul a fost completat cu doi centri, Harnagea și Iordan, o aripă de treisferturi, Niculescu, un jucător de linia a 3-a, Dragoș Popescu, și un pilier, Simineț. În lot vor mai fi incluși, de asemenea, cei mai valoroși jucători aparținând Grupului Școlar CFR Brașov, participanți la campionatul național de juniori. Și, firește, într-o perspectivă ceva mai îndepărtată, copiii pe care Tivădar Lucaci i-a descoperit și îi pregătește în cadrul unui centru special, dominat de prezența unor fii de muncitori ceferiști. Alături de antrenorii Soporan și Lucaci își aduc contribuția la trăinicia acestui centru – pepinieră și jucătorii Lazurcă și Haralambie”.

Cuplaje rugby – fotbal, pe stadionul „Municipal” din Brașov

Iar încheierea din „Sportul” informează cititorii de atunci de un fapt inedit pentru sportul de la poalele Tâmpei: „Întrucât stadionul feroviar se află în refacere, meciurile din campionat se vor juca, aproape cert, pe stadionul Municipal, în cuplaj cu partidele de fotbal. Ceea ce va fi, fără îndoială, un câștig pentru iubitorii sportului”. (va urma)