Profesorul Dan Firițeanu a scotocit printre amintiri și a povestit cum a ajuns Bănel Nicoliță în lotul României. „Bănel este din Făurei și juca la Brăila. Informația mi-a venit de la un prieten din copilărie, Puiu Buburuz, care era antrenor la Brăila. Mi l-a lăudat, că e un băiat extraordinar, pe viteză – ceea ce mie mereu mi-a plăcut la un jucător -, dar mi-a spus și că «are o singură chestie», că este de etnie romă. «Și ce dacă», i-am replicat. De când l-am adus la lot și mai târziu la lotul de tineret, toți l-au îndrăgit pe Bănel: un băiat extraordinar, foarte muncitor, de o curățenie rară și de un comportament impecabil, ce să mai… un băiat nemaipomenit.

La Timișoara, eu i l-am recomandat lui Panduru, care era antrenor acolo, dar «Basa» n-a vrut să-l ia, pentru că el dorea jucători cu experiență, nu tineri. Și culmea, eu îl promovasem pe Panduru la Reșița, pe la 16 ani și jumătate! Mai încolo a ajuns Bănel la Timișoara și mai departe la Steaua. Iar de la Steaua l-a luat Victor Pițurcă la echipa națională.

Dintre toți jucătorii mai cunoscuți pe care i-am dibuit eu, Bănel mă mai caută, chiar zilele trecute am vorbit cu Stoianov de la Craiova, tot din acea generație din care făcea parte și Claudiu Tudor. Când juca în Rusia mă mai suna Gabi Tamaș, cu care am lucrat la lotul de tineret, pentru că el este născut în 1983. Gabi e un băiat extraordinar și model de lider, pe care dacă-l câștigi, joacă monumental”, a divulgat Dan Firițeanu la emisiunea Zona Neutră de la Nova TV, unde a fost invitat de Gabi Stan.

Dezvăluiri ale profesorului Dan Firițeanu despre Cristi Chivu. (Foto: U. Speck/ Presse Sport)