vlad chiriches tottenhamBarajul ratat cu Grecia, pentru turneul final al Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, a arătat, încă o dată, că naționala României are nevoie de „sânge proaspăt”. Cam prin toate compartimentele, nu doar pe ici-pe colo. Iar când ne uităm la axul central al apărării, e clar că nu ne putem baza doar pe „englezul” Chiricheș. Că-n rest: Tamaș – cu problemele lui, Goian – tot mai șters și mai nesigur, aproape de finalul carierei, Gardoș – inconstant și accidentat exact când nu trebuie, Săpunaru și Radu Ștefan – nu vor să mai audă de națională, Chivu – și el retras, Radoi – uitat de toți, prin țările arabe. Ei bine, în acest context general, Brașovul oferă o soluție viabilă pentru un post de titular în centrul apărării echipei reprezentative.

FC Brașov l-a pierdut și acum joacă pentru titlul de campion

Nu vă grăbiți. Nu-i vorba de Tamaș și nici de vreun jucător de pe la FC Brașov sau Corona. Nici măcar de Marius Constantin, cel care se aude că trage să reintre-n fotbal pe ușa deschisă de Rapid. Soluția brașoveană pentru națională vine… indirect, de la Petrolul Ploiești, acolo unde Alexandru Benga (24 ani) devine, pe zi ce trece, unul din oamenii de bază ai trupei pregătită de Cosmin Contra. Nu doar recentul gol cu Steaua îl recomandă, ci evoluțiile-i în tricoul galben-albastru, plus perspectivele care i se întrezăresc. Și cine nu-l cunoaște mai bine pe Benga decât cel care l-a crescut de mic, la centrul de copii și juniori FC Brașov.

Mihai Panache îi face caracterizarea

mihai panacheAșadar, antrenorul Mihai Panache (foto jos) are cuvântul. „De când am preluat grupa de copii 1988-1989, Alex juca mijlocaș central. Era înalt și era unul dintre ce mai dezvoltați copii din grupă. Din cauza creșterii accelerate în înălțime era puțin mai lent. În general, și acum ca și atunci are cam aceleași calități, dar și defecte. Este un jucător de forță, tehnic și disciplinat tactic. Însă e și temperamental și are momente de nervozitate în joc. De mic e om de echipă, de joc colectiv. La juniori știa să-și capaciteze foarte bine colegii” – cam așa arată caracterizarea făcută de Mihai Panache. Fundaș central, ca acum, sau mijlocaș central, la închidere, cum juca-n trecut – cum i se potrivește mai bine lui Benga? „Acum joacă fundaș și o face foarte bine, deseori. Totul depinde de antrenorul de la echipa de club. Nici în fața apărării nu-i rău, pentru că știe și simte jocul, are tehnicitate, poate să urce cu mingea la picior și să dezvolte personalitate în joc”, răspunde. (foto: mirror online & insport)