Revedere plăcută, zilele trecute, cu fostul căpitan al FC Brașov, Cosmin Bodea (38 ani). Căpitan nu pentru un sezon – două, acolo, ci pentru nu mai puțin de 8 campionate! Nu știu câți dintre foștii fotbaliști ai „Steagului” se pot lăuda cu o asemenea statornicie și responsabilitate, până la urmă.
Molcom la vorbă și la port, Cosmin, sau „Mielu”, cum mai era apelat de colegi, a rămas același. E direct, n-o ia pe ocolite, vorbește puțin, dar calculat. Trecerea timpului nu avea cum să-l schimbe pe… bihoreanul din el. Acum, când a trecut în branșa antrenorilor, fostul lider al „galben-negrilor” nu și-a schimbat părerile despre fotbal. Îl tratează corect și știe că, mai devreme sau mai târziu, așa cum i s-a întâmplat când era jucător, fotbalul îl va răsplăti cu rezultatele pe care antrenorul Bodea le merită.

A crescut la Oradea, s-a consacrat la FC Brașov

Fundașul central Cosmin Bodea s-a remarcat prima dată acasă, la Oradea, la FC Bihor (1992-1995). Apoi a ajuns la Brașov: a îmbrăcat tricoul „galben-negru”, pentru un campionat (1995-1996). Evoluțiile pentru formația de sub Tâmpa, în amintitul sezon, au atras, firesc, privirile și interesul grupărilor de top din prima ligă. Așa a ajuns la Dinamo București (1996-1999). Amintiri din perioada petrecută în Ștefan cel Mare: „Ca jucător, la Dinamo am cunoscut primele satisfacții adevărate: am câștigat titlul de campion al României și am jucat prima dată în cupele europene – Cupa UEFA, acum denumită Europa League. A fost o perioadă frumoasă, atmosfera la Dinamo era deosebită, iar pe plan sportiv am avut suficiente rezultate”. Celor 3 ani petrecuți în „haită” i-a urmat un campionat în Turcia, la Sakaryaspor (prima ligă). Acolo a fost coleg de echipă cu un alt jucător reprezentativ al FC Brașov de după 1990, atacantul Leonard Strizu.

1999 – moment de răscruce pentru FC Brașov și Bodea

În 1999, vara, pentru FC Brașov și Cosmin Bodea a venit un moment de răscruce. Echipa „stegarilor” tocmai revenise pe prima scenă. După care a fost preluată de omul de afaceri Ioan Neculaie. Imediat, acesta l-a convins pe „Mielul” Bodea să lase Turcia sau alte echipe din țară și să se întoarcă la Brașov. Și de atunci, din 1999, până-n 2007, tot vara, banderola de căpitan al „Steagului” a stat neîntrerupt pe brațul său. „Cele mai plăcute momente petrecute la Brașov au fost, bineînțeles, cele legate de calificare și participarea echipei în Cupa UEFA, după aproape 30 de ani. Pentru FC Brașov, o echipă de provincie, atunci s-a realizat o performanță cu totul deosebită”, se destăinuie.
În 2007, Bodea a ales campionatul din Cipru pentru finalul carierei. Destinația: Alki Larnaca, echipă unde, timp de un an, a fost coechipier cu Viorel Domocoș, fostul jucător de la Tractorul Brașov, orădean de-al său.

Antrenorul Cosmin Bodea

În 2008 a terminat-o cu fotbalul doar ca jucător. Atracția „sportului rege” era prea mare. Pur și simplu nu putea să stea departe de gazon. Conducător, impresar sau ziarist? Nu! Trebuia să fie și mai aproape de gazon. Așa, astăzi, vorbim de antrenorul Cosmin Bodea. Și vom vorbi pentru multă vreme, de acum înainte, asigură. „Sunt antrenor și vreau să antrenez. Nu s-a pus problema să vin la FC Brașov pe vreo funcție de conducere”, spune, răspicat, Bodea. Aceasta pentru a pune capăt unelor zvonuri apărute în ultima vreme prin preajma grupării fanion a Brașovului, care-l dădeau ba președinte, ba manager general, ba pe vreo altă funcție executivă.

FCM Târgu Mureș – prima experiență reușită

Revenim la primele episoade ale carierei de tehnician. Primul s-a petrecut în sezonul 2008-2009, când a pregătit Precizia Săcele, în Liga a 2-a. În continuare, a pus umărul serios la prezența echipei din Târgu Mureș. A preluat FCM-ul de pe Mureș în 2009 și l-a construit din temelii. În proiect i-a cuprins și pe câțiva foști colegi de la FC Brașov (Mihai Stere, Casian Maghici, Casian Miclăuș), pe un alt brașovean, portarul Remus Dănălache, iar pentru o vreme l-a avut ca ajutor (și din teren) pe Flavius Moldovan. Spre finele campionatului 2010-2011 (mai erau 4 etape), a părăsit Târgu Mureșul, moment în care echipa era ca și promovată în Liga 1. Așa e fotbalul, uneori viața le mai și ia antrenorilor din bucuriile muncii lor, dându-le, pe nedrept, altora.

La Gaz Metan a picat la mijloc

Și vara trecută a luat-o de la capăt. La Drobeta Turnu Severin, a preluat-o pe Gaz Metan (Liga a 2-a, seria a 2-a). O echipă desprinsă din Gaz Metan Craiova, care se angajase, măcar la modul declarativ, în lupta pentru promovare. Din păcate pentru el, a nimerit la mijlocul luptelor interne, dintre cele două tabere (Craiova vs Turnu Severin). Așa a intervenit ruptura între antrenorul Cosmin Bodea și personajele din conducerea „găzarilor”. Până la urmă, nu au mai contat rezultatele (promițătoare). C-așa-i în fotbal – antrenorul plătește.
Vacanța de iarnă l-a prins pe Cosmin Bodea (antrenor cu licență UEFA A) între cele două case ale sale: Oradea, respectiv Brașov. A fost căutat de câteva echipe, însă totul s-a oprit la faza tatonărilor. Am mai scris – e genul care cântărește bine lucrurile, până când ia o decizie, nu se pripește și zice „da” la primul telefon. E tânăr – la vară (12 iunie) împlinește 39 de ani. Are tot timpul din lume să arate ce poate și ca antrenor. Primele semne (Săcele, Târgu Mure, Gaz Metan) îi dau tot dreptul să spere.

Corona Brașov – favorită la promovare

Pe finalul discuției, trei curiozități, cărora interlocutorul le răspunde în stilu-i caracteristic. Prima: cum vede lupta pentru titlul de campioană? „Dinamo, CFR și FC Vaslui, în această ordine, sunt cele trei echipe cu șansele cele mai mari la titlu”, replică. A doua: pe care dintre echipe le vede incapabile să se mențină pe prima scenă? „Mioveni, Concordia Chiajna și FCM Târgu Mureș, de fapt cam toate formațiile de la locul 10 în jos pot ajunge pe locurile retrogradabile”, consideră. Ultima: cum vede actuala situație în care se află fotbalul brașovean? „Corona Brașov e favorită la promovarea în Liga a 2-a, datorită achizițiilor făcute în ultima perioadă și, de fapt, a tot ceea ce s-a întâmplat acolo, în ultima vreme. Din nefericire, din cauza condițiilor economice, Brașovul nu mai are acel număr mare de echipe, la nivelul ligilor inferioare. În afară de Corona Brașov, o echipă în ascensiune, mai putem vorbi de Unirea Tărlungeni, unde există stabilitate. Și, probabil din vară, de CSM Făgăraș, dacă va promova în Liga a 3-a”, conchide fostul căpitan al FC Brașov, Cosmin Bodea. (foto: pro sport)