De câteva săptămâni, la Brașov și în cetățile din jurul său au început preparativele pentru Turneul Cetăților la rugby tag. O întrecere dedicată elevilor practicanți ai „sportului cu balonul oval”, care, ușor-ușor, a ajuns la ediția a 3-a.
Ca orice competiție de rugby ce se respectă, Turneul Cetăților a pornit la drum cu întâlnirea căpitanilor și cu tragerea la sorți. O lună de zile ne mai desparte de fluierul de start al meciurilor.
Ce ar putea să aibă în comun o băcănie cu sportul? Ei bine, iată că, cel puțin în cazul nostru, legătura există. Ieri (marți, 27 martie 2012), spre seară (ora 18), la Băcănia „La Draga” din Brașov (B-dul 15 Noiembrie – zona Hidromecanica) și-au dat întâlnire organizatorii, antrenorii și căpitanii echipelor înscrise în Turneul Cetăților. S-a dorit și s-a reușit să fie o revedere plăcută, ca-ntre prieteni. Amfitrionul întrunirii, Dănuț Petrule, și-a intrat rapid în rol. Lumea s-a acomodat rapid, s-au făcut prezentările, apoi a început „jocul”.

Minge de rugby din turtă dulce

Joc impropriu spus, pentru că, de fapt, a fost o… joacă. Sau, mai precis, un atelier în care, coordonați de gazda Adelina Rusu, căpitanii și antrenorii au muncit cot la cot. S-a lucrat în echipe de câte doi. Cu toții, indiferent de vârstă, au fost puși la o încercare mai neobișnuită. Adversari pe măsură: faina, laptele, uleiul, zahărul, bicarbonatul și scorțișoara. Toate, adunate laolaltă și plămădite, după priceperea fiecăruia. Apoi, rulate cu făcălețul, tăiate în diferite forme și băgate la cuptor. Scorul final? Pardon, scopul final: o turtă dulce, după cea mai simplă rețetă – specialitatea casei. Au intrat în cuptor 3-4 tăvi, dintre care ultima a fost cea cu elementul surpriză, conceput ad-hoc: o minge de rugby din turtă dulce (by Adelina & Claudiu Ghinescu, cu Daniel Petrule în rol de asistent-comentator).

Cupa Cetăților, 27 aprilie-26 mai 2012

Cât timp turtele erau la copt, s-a efectuat tragerea la sorți a programului. Căpitanii au extras din cupa mult-râvnită bilețelele cu pricina. Turneul Cetăților (ediția a 3-a) va avea loc în perioada 27 aprilie-26 mai 2012 și ve reuni la start următoarele echipe de rugby tag: Școala generală Bod (prof. Roxana Boșca), Școala generală Ghimbav (prof. Florin Ercuș), Școala generală Sânpetru (prof. Daniel Petrule), Școala generală Hălchiu (prof. Daniel Călin), Școala generală Prejmer (prof. Ciprian Ghișoi), Școala generală Hărman (prof. Claudiu Ghinescu), Școala generală nr. 1 Râșnov (prof. Floarea Brezean), CS Aurora Băicoi (ultima – în premieră la Turneul Cetăților). Echipele (mixte) vor fi formate din elevi (băieți și fete, împreună) din clasele 5-8.

Programul și terenurile

Se va juca aproape în fiecare zi de vineri a săptămânii, începând din 27 aprilie, astfel: 27 aprilie, Bod (terenul de fotbal din localitate); 4 mai, Ghimbav (terenul 2 de fotbal – cel de lângă calea ferată); 18 mai, Prejmer (terenul de fotbal, fosta bază „Textila”); 25 mai, Sânpetru (terenul de fotbal); 26 mai (turneul final), la Fundata (Cheile Grădiștei).

Deviza: „Mănânci sănătos, rămâi frumos”

Turneul Cetăților la rugby tag este organizat, ca de obicei, de Asociația Sportivă Olimpia Sânpetru, în colaborare cu școlile și primăriile din localitățile prezentate mai sus. De asemenea, organizația „Salvați Copiii” este partener oficial al evenimentului. Ediția din 2012 a Turneului Cetăților are loc sub deviza „Mănânci sănătos, rămâi frumos”. În consecință, până la startul întrecerii, în fiecare dintre școlile participante se desfășoară lecții deschise de nutriție, în cadrul cărora le sunt prezentate elevilor toate informațiile necesare pentru a duce o viață sănătoasă, din punctul de vedere al alimentației.

Echipa din Hălchiu – ultima învingătoare (2011)

Revenim la întâlnirea de la băcănie. După tragerea la sorți, reprezentanții câștigătoarei de anul trecut, adică prof. Daniel Călin și căpitanul Liviu Morjan, au predat organizatorilor trofeul adjudecat de Școala generală din Hălchiu. Care trofeu va ajunge, la finele lunii mai, la viitoarea învingătoare. Seara de la băcănie s-a încheiat cu tradiționala fotografie de grup.
Conferința de presă (probabil, luni, 23 aprilie 2012) a Turneul Cetăților (ediția a 3-a) va fi găzduită de Ceainăria „Open Heart”. (foto: Adrian Bader – Insport)