Fostul jucător al echipei FC Braşov, Florin Beraru, a acceptat, în vară, provocarea de a antrena nou-înfiinţata CS Bucegi Predeal. “Nu am mai lucrat niciodată la nivelul Ligii a 5-a. Este o provocare pentru mine, avem obiective măreţe, însă să vedem şi ce putem să realizăm. Jucătorii merg la muncă, participă săptămânal la două antrenamente şi duminică au meci. Nu a fost uşor. Nu mi-a fost ruşine să preiau această echipă, fiindcă îmi place să încep de jos şi să cresc treptat prin rezultate. Sper ca evoluţia băieţilor să crească de la meci la meci. Eu sper să scoatem cât mai mult de la fiecare joc. Sunt nou în liga asta şi abia în iarnă putem trage o linie şi să vedem de ce mai avem nevoie”, spune, pentru 7sport, antrenorul care a învins, duminică, liderul Torpedo Zărneşti cu scorul de 4-0. Continuă: „Problemele la acest nivel vin în plan financiar. Dacă stai permanent şi te dedici muncii şi obiectivelor tale şi vezi că nu eşti remunerat cum trebuie, atunci capeţi o anumită frustrare. Suntem obligaţi să mai facem şi altceva în afară de fotbal, pentru a ne rotunji veniturile. La Predeal îl am sub comanda mea şi pe fiul meu. Sunt foarte exigent cu el. I-am spus că mai are doi ani să dovedească dacă merită să se ţină de fotbal sau nu”.

Debut la Metrom Brașov, consacrare la FC Braşov!

După junioratul petrecut la FC Braşov şi Metrom, Florin Beraru debutează la 18 ani la echipa din Colonie. „Am început în Liga a 4-a. A urmat promovarea în Liga a 3-a şi apoi în liga secundă, cu Metrom. Am făcut pasul la FC Braşov în prima ligă şi am avut nevoie de sprijinul antrenorilor şi publicului ca să mă integrez perfect. Mi-am văzut de treabă şi cred că am lăsat o impresie bună la Braşov. La mijlocul anilor 90 se juca un fotbal mai ridicat calitativ, cu jucători de certă valoare şi, mai ales, cu tribunele pline. Este inadmisibil ca după doar trei-patru jocuri bunicele să faci saltul la echipa naţională, chiar de la echipe necunoscute din Liga 1. Fotbalul de azi se bazează pe forţă şi viteză”.

Dus de Gabi Stan la Astra

Transferul de la „Steagu” la Astra reprezintă un moment inedit în cariera de jucător a lui Florin Beraru, în special, prin maniera în care s-a realizat. „Era o duminică şi eram la un grătar, la preşedintele executiv Iosif Kovacs. Venise şi Gabi Stan acolo. Eu aveam o înţelegere verbală cu Oneştiul. Nea Gabi mi-a zis că orice s-ar întâmpla, luni dimineaţă, plec cu el la Ploieşti, la Astra. Mai mult, luni dimineaţă la prima oră era la mine acasă, ca să se asigure nu cumva o iau pe drumul greşit. M-a luat cu maşina lui. A fost o perioadă cu performanţe notabile. Acolo m-am simţit bine şi nu regret alegerea făcută”, îşi aduce aminte Beraru, care a fost accidentat grav de Dănuţ Lupu la meciul în care a decedat jucătorul Ştefan Vrăbioru. Un an şi jumătate a stat departe de gazon, apoi a ales drumul Asiei, bifând meciuri în China şi India.

A jucat şi în America

După Asia, Beraru a schimbat continentul şi a ajuns în SUA, la Las Vegas: „Am participat la un prestigios Soccer Tournament alături de Poli Aek Pennsylvania, formaţie cu care am cucerit titlul. Sunt mulţi români acolo, care sunt la curent cu tot ce mişcă în fotbalul autohton. A fost frumos, fiindcă erau mulţi foşti fotbalişti care au ajuns acolo mai mult sau mai puţin legal. M-am întors pentru familia mea şi nu aş refuza niciodată o nouă provocare peste ocean”.

A pus bazele echipei de futsal Design Construct Braşov

Numele lui Florin Beraru a fost adus mereu în strânsă legătură cu vicecampioana României la futsal din 2010, Design Construct Braşov. „Patronul de la Design, Cristin Grigorean, m-a întrebat dacă vreau să mă alătur echipei. Jucam iniţial doar la balon unde câştigam an de an campionatul. Am acceptat fiindcă în lot se mai aflau foşti fotbalişti precum Marian Ivan sau Marian Măuţă. Aveam o echipă frumoasă. Futsalul era un sport nou, extraordinar de greu, cu antrenamente atipice. La început pierdeam tot timpul, dar încet-încet, s-a construit o echipă, care s-a bătut până în ultimul moment pentru titlu. La asta au contribuit şi transferurile unor jucători şi antrenori străini. Criza economică s-a resimţit şi în domeniul construcţiilor, conducerea nu mai putea suporta cheltuielile contractuale şi astfel echipa s-a retras. Nu se poate trăi din futsal”, spune Florin Beraru.

Florin Beraru despre FC Brașov

FC Braşovul de astăzi: „Eu sper ca Braşovul să termine pe un loc de Europa League, fiindcă aşa îşi doreşte domnul Neculaie, însă instabilitatea tehnică contribuie la lipsa rezultatelor. Urmăresc echipa, chiar dacă nu mai merg pe stadion. Pe vremea mea nu se punea problema să se aducă jucători străini. Noi aveam alt angajament, eram mai uniţi şi publicul era alături de noi. Încă nu avem răbdare. Ce poate face un antrenor nou mai bine decât Isăilă? Banii investiţi în jucătorii străini s-ar putea trimite spre Centrul de Copii şi Juniori”.

Exemplul Dorinel Munteanu

Antrenorii de la FC Braşov: „Avem exemple de antrenori care au stat două luni şi au plecat, cum este Materazzi, Conceicao a plecat în plin cantonament, Murcia a fost adus cu surle şi trâmbiţe şi a plecat cum a plecat, să vedem cât stă şi Şumudică. Să lăsăm un antrenor timp de un an şi apoi să îl tragem la răspundere. Cel mai bun exemplu e Dorinel Munteanu, care a luat titlul în dauna unor echipe cu tradiţie. Fiecare antrenor vine cu jucătorii lui, ăsta e modelul antrenorului în România”. (foto: design construct)