Pe vremuri, la Râșnov, în județul Brașov, la capitolul fotbal luau cuvântul Chimica și Bucegi, cele două echipe din localitate, care animau pasiunea pentru „sportul rege” a locuitorilor de la poalele cetății. S-au dus acele vremuri, s-au dus cele două formații. Dar fotbalul nu a dispărut, a trăit mereu acolo, așa cum a putut, fără prea mult zgomot, în eșalonul județean.

Însă în vara anului 2016 a venit promovarea în Liga a 3-a și, dintr-o dată, situația s-a schimbat. Lucrurile au intrat pe un făgaș mult mai serios, iar acum, când suntem înaintea returului (sezonul 2017/ 2018), ACS Olimpic Cetate Râșnov se pregătește în liniște, cu gândul la obiectivul pe care și l-a fixat: o clasare pe locurile 1-5 la finalul campionatului.

Ce a fost și unde s-a ajuns

Pauza de iarnă a prins trupa antrenată de Daniel Bona pe locul 9, la egalitate de puncte (21) cu AFC Hărman și la doar 3 puncte distanță de KSE Târgu Secuiesc, echipa aflată pe locul 5. Acum vreo 20 de ani, în județul Brașov figurau nu mai puțin de 5 formații în liga secundă (printre care și defuncta FC Brașov), plus multe altele în Liga a 3-a. Iar acum, Râșnovul și Hărmanul reprezintă fotbalul brașovean la nivelul cel mai de sus. Trist, pentru cei mulți, însă asta-i situația. Bravo lor!

„Acum, nivelul este mult mai slab ca atunci. În principal din cauza situației economice, pentru că de acolo pleacă totul. Încă mai trăiam vremurile când fiecare fabrică din Brașov avea câte o echipă foarte bună: Tractorul, Metrom, Precizia Săcele, Nitramonia Făgăraș, ca să nu mai vorbim de FC Brașov.

Câteodată, îmi mai aduc aminte de derby-urile locale de atunci, ce ambiții, ce scântei. Eu am jucat și la Tractorul, și la Metrom, și la Precizia Săcele. Am lucrat în mai multe tabere. Doamne, ce vremuri! Acum, avem două echipe în liga a treia și atât”, dă timpul înapoi Daniel Bona (49 ani).

Transferuri la Olimpic Cetate Râșnov

Totuși, suntem la Râșnov. Ca de obicei în aceste perioade, și la ACS Olimpic Cetate au intervenit operațiunile din cadrul lotului. Au plecat atacantul Emanuel Popa și mijlocașul central Marian Popescu (ambii la ASSR Brașov), mijlocașul dreapta Marius Manole (Inter Cristian), atacantul Răzvan Șimon (echipă din Liga a 4-a Covasna) și portarul Gabriel Donose.

La capitolul sosiri apar mijlocașul central Raul Drugă (de la Viitorul Ghimbav), cei doi juniori de la CSȘ Brașovia, Daniel Roiu (mijlocaș stânga) și Flavius Staicu (mijlocaș dreapata), fundașul central Cosmin Stăncuțu (ultima dată la Titu), Claudiu Fânariu (atacant retras și mijlocaș lateral, de la ASSR Brașov) și portarul Cosmin Băncilă, de la Olimpic Zărnești.

Așadar, au părăsit lotul cinci jucători și au venit alți șase.

Daniel Bona: „Concurență benefică la juniori”

Încercând să facă o analiză a acestei perioade, tehnicianul Râșnovului spune: „După perioada de pregătire și de acumulări pe care o vom face, vom trage să ne îndeplinim obiectivul propus, adică să fim în primele cinci locuri la finalul sezonului.

Sunt mulțumit de jucători și foarte mulțumit de faptul că am completat lotul și cu juniori. Acum avem șase juniori, deci va fi o concurență benefică și la nivelul lor, știut fiind faptul că în Liga a 3-a suntem nevoiți să jucăm tot timpul cu trei juniori sub 19 ani în teren.

Vreau să subliniez că avem alături de noi, permanent, Primăria și Consiliul Local Râșnov și că avem condiții din cele mai bune la acest nivel”.

Amintiri din perioada Unirea Tărlungeni

Vasile Tatarciuc, fostul jucător de la Metrom, FC Brașov, CS Otopeni, Internațional Pitești și Unirea Tărlungeni, este secundul lui Bona. Au mai lucrat împreună și în vremurile bune ale Tărlungeniului (locul 4 în sezonul 2014/ 2015), atunci când la Unirea evoluau Robert Elek (acum în prima ligă, la Juventus București), Răzvan Dâlbea (AFC Hermannstadt), Mălin Șerban (Sportul Snagov), Sorin Marin, Vlad Potecu și Levente Mihok (toți la Râșnov).

Cine promovează în C1

Antrenor cu experiență și cu mai multe promovări (trei succesive cu Corona Brașov, din Liga a 4-a până pe prima scenă, plus una cu Unirea Tărlungeni, în Liga a 3-a), Daniel Bona crede că în seria C1, favoritele în lupta pentru promovare sunt, în ordine, Aerostar Bacău, Suporter Club Oţelul Galaţi și AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Asta-i părerea mea”, întărește.

Prima șansă pentru ASSR Brașov

Cât despre ceea ce se întâmplă în eșalonul județean din Brașov, declară tranșant: „ASSR Brașov, Precizia Săcele și Olimpic Zărnești au șanse să prindă barajul de promovare. La achizițiile făcute în această iarnă, ASSR are prima șansă, dar știm cu toții că la fotbal se poate întâmpla orice. În acest duel în trei am și eu o satisfacție personală sau, dacă vrei, profesională: toți cei trei antrenori tineri implicați în lupta pentru promovare, Florin Stângă de la ASSR, Mihai Stere de la Săcele și Gabriel Kaycsa de la Zărnești, mi-au fost elevi la Corona Brașov!”.

Stabilitate, condiții, investiții

În final, câteva gânduri despre ACS Olimpic Cetate Râșnov. Mai exact, despre perspective. Stabilitatea lotului și a băncii tehnice, precum și condițiile oferite îi pot da Râșnovului îndrăzneala de a privi spre liga secundă? „Cu stabilitatea care există și condițiile oferite, plus investițiile care se vor face în perioada următoare la stadion, cu repunerea în circuit a terenului de la Chimica, dacă se va dori, într-un viitor apropiat, de ce nu, ne-am putea gândi la promovare”, trage linie Daniel Bona.