Dan Firițeanu este un nume cunoscut în sportul din Caraș-Severin și acea parte a României. Fost fotbalist și antrenor la CSM Reșița, fiind invitat de Gabi Stan la Zona Neutră de la Nova TV, profesorul Firițeanu a dezvăluit cum l-a chelfănit pe Cristi Chivu, cel mai important jucător român din ultimii ani buni, și cum i-a prevăzut viitorul.

„Cu tatăl lui Cristi, cu Mircea Chivu, Dumnezeu să-l odihnească!, am fost coleg la Reșița și foarte bun prieten. Cristi a primit o educație foarte bună acasă, a crescut bine. Eu am lucrat 6 ani cu el. Prima dată l-am dus la loturile naționale când la grupa lui de vârstă era antrenor Ionuț Chirilă, iar nea Gigi Ola era supervizorul loturilor. Antrenorul de atunci a zis că nu are nevoie de el, iar eu i-am spus: «Cristi, tu să nu-ți faci probleme, că tu tot vei ajunge jucător».

Mai înainte, la un turneu cu Școala Sportivă în Serbia, acolo deja era război, când Cristi avea 11 ani, i-am prins seara bătându-se cu pernele în dormitor, fiind copii, l-am chelfănit și i-a zis atunci: «Să-ți aduci aminte de asta când o să joci în echipa națională!».

Cristi a mai avut o șansă extraordinară. Eram antrenor la CFR Timișoara și am jucat în Cupă la Oradea, unde am câștigat. În tribună era Mitică Manea cu Marcel Pușcaș, am stat de vorbă cu ei și i-am zis lui Mitică «stai mă, că-ți trimit la lot un copil». Așa a ajuns Cristi la lot, fiind mai mic cu un an decât vârsta lotului. Mitică a avut ochi, l-a oprit, a ajuns căpitanul echipei și așa mai departe a ajuns la națională.

Ca și copil, Cristi era mai firav și juca mijlocaș în banda stângă, contacte mai puține, era mai abil. Toată lumea mă întreabă ce am văzut la el, cum am prevăzut că face carieră. Ei bine, când juca, avea o sclipire în ochi, era înnebunit să joace. Nu vorbea, nu scotea o vorbă, nu era un jucător mofturos, efectiv îi sclipeau ochii de dorință să joace.

Și când juca la Inter i-am zis: «să nu te mai bage fundaș, că acum nu mai ești copil și vin ăștia cu calități peste tine». Avea de mic probleme cu viteza, nu mai era așa mobil… ca să fii în bandă trebuie să fii fâșneț, iute, rapid, întoarcei, opriri… el nu mai era de genul ăsta. În plus, el ca jucător a avut mereu o chestie, simțul pasei și gândea.

Și la școală învăța bine, că taică-su ținea foarte mult la treaba asta, să învețe. A primit o educație excelentă din partea familiei și lucrul ăsta l-a ajutat foarte mult în carieră.

De la Reșița a ajuns la Craiova, de acolo l-a luat Ajax Amsterdam, a făcut carieră cu toate că mulți spun că la 18 ani nu te poți integra… el a mers acolo, a ajuns căpitanul echipei, a luat tot pe plan intern. A avut rezultate deosebite și în Italia, la AS Roma și Inter Milano”, a povestit Dan Firițeanu.