Fostul antrenor al echipei FC Braşov, Gabriel Stan, este convins că echipa antrenată acum de Marius Şumudică va fi revelaţia returului. „Eu am mare încredere în antrenorul Marius Şumudică. Chiar dacă nu a fost primit tocmai bine la Braşov, el este un antrenor valoros şi cred că va face treabă bună. Seamănă cu mine la nebunie, la stilul vulcanic, şi cred că este un antrenor potrivit pentru echipă, poate cel mai bun care a fost în ultimii 4 ani aici. A reuşit să închege o echipă valoroasă, n-a pierdut nicio partidă de pregătire şi sunt convins că Braşovul va fi revelaţia returului de campionat”, spune antrenorul care a calificat „Steagul” în Europa (Cupa UEFA, acum Europa League) în 2001.

Nimeni de la FC Brașov nu l-a întrebat de sănătate

Chestionat despre posibilitatea unui come-back la clubul fanion, „Gabello” a punctat: „Eu de câte ori am plecat de la FC Braşov, am lăsat acolo prieteni, oameni formaţi de mine, dar nimeni nu mi-a dat un telefon să mă întrebe de sănătate. Sincer vă spun că nu ştiu ce se petrece în interiorul clubului, care e situaţia financiară reală şi ce atmosferă domneşte în sânul echipei. Un club de Liga 1 are nevoie de un conducător care să fie un liant între echipă şi patronat. Un lucru evident este faptul că nu s-a apelat la conducători braşoveni şi asta nu cred că este bine. Dar fiecare finanţator îşi face propria strategie. Unii spun că nu prea sunt oameni, dar eu cred că au fost şi nu s-a apelat la ei. Mă bucură numirea lui Flavius Moldovan la centrul de copii şi juniori, deşi situaţia centrului lasă de dorit. Nu cred că se va apela la mine, fiindcă cei de acolo au impresia că au mereu altceva mai bun. În orice caz, le urez succes în meciul de vineri cu Pandurii, o echipă care a pierdut o serie de jucători, dar care rămâne revelaţia turului”.

Gabriel Stan, neinspirat la fuziunea cu Milsami Orhei

Despre experienţa din Moldova, antrenorul gabi Stan, care anul acesta va împlini 60 de ani, rememorează cu regret: „Ursidos Chişinău a fost un proiect interesant. Când am ajuns acolo, ei se clasau pe locul 5 în divizia secundă, apoi am reuşit să promovăm în Divizia Națională, dar nu am primit licenţa. Eu mă împăcasem cu gândul că rămânem încă un an în liga secundă. Am început pregătirile pentru noul sezon la Braşov. A apărut ideea unei fuziuni cu Milsami Orhei. Era o şansă importantă, Milsami jucase în Europa League, era o echipă puternică. Iniţial, a fost vorba să absorbim Milsami în totalitate. In final, am ajuns doar eu şi câţiva jucători la Orhei. Nu am avut rezultate slabe, însă atmosfera în sânul clubului s-a deteriorat şi am ales să plec. Nu mai eram omul potrivit pentru ceea ce s-a vrut acolo. Am fost neinspirat, când mi-am dat acordul pentru acea fuziune”.

Cuvinte frumoase despre Ovidiu Mendizov

Legat tot de experiența cea recentă peste Prut, „Gabello” mărturiseşte că a rămas profund impresionat de calităţile braşoveanului Ovidiu Mendizov: „Am avut cinci români la Orhei. Ovidiu e un băiat extrem de serios, s-a pregătit exemplar şi l-am numit căpitan de echipă. În prima parte a sezonului nu a fost alături de noi. El a vrut să plece la începutul sezonului la un club din Rusia, însă mutarea nu s-a mai perfectat. Vreo două luni se antrenase la Braşov şi l-am rechemat la lot. Îl cunosc foarte bine, fiindcă eu l-am promovat la echipa mare a Braşovului şi l-as recomanda la orice echipă din Liga 1 de la noi”.

FC Brașov a ajuns în Europa cu 700.000 dolari!

Cu Gabi Stan dă filmul înapoi și ne amintește de „Steagul” anului 2001: „Când am făcut acea echipă, am muncit foarte mult şi nu am plecat cu gândul că la sfârşitul acelui sezon vom califica Braşovul în Cupa UEFA, după o pauză de 27 de ani. Am fi meritat locul 2, însă o remiză cu Ceahlăul ne-a privat de postura de vicecampioni. În ultimele 10 etape ale acelui sezon am reuşit 8 victorii. Mă bucur că mai sunt oameni care nu au uitat succesul nostru de atunci, dar sunt şi alţii de pe lângă echipă care încearcă să mă scoată de atâţia ani din ecuaţie. La momentul acela creasem un grup extrem de puternic. Nu existau disensiuni, toţi vorbeam aceeaşi limbă. Mai târziu, după 7 ani, jucători ca Ilyes sau Măldărăşanu nu s-au ridicat în niciun moment la nivelul unui Buga, Buta sau Bodea din 2001. Echipa aia a ţinut Braşovul 6 ani în Liga 1. Timp de 11 nu s-a repetat acea performanţă, fiindcă nu a existat continuitate la nivelul băncii tehnice, problemele financiare au persistat, deşi chiar şi atunci când s-au cheltuit o groază de bani, nu s-a realizat nimic. Toţi cei care s-au perindat pe aici şi-au dorit calificarea în Europa, însă nu au reuşit să o şi obţină. Noi, cu un grup de jucători de care nu auziseră prea mulţi, cu un buget de doar 700.000 de dolari, deşi multe prime nu s-au achitat nici după 11 ani, cu o conducere care ne punea beţe în roată mai mereu, am dus Braşovul în Europa”. (foto: fc milsami)