Zilele trecute la Brașov s-a desfășurat Cupa Brașov – Memorialul „Mihai Ivăncescu”. Despre ediția (a 4-a) recent încheiată, am scris aici. La categoria de vârstă 2001, cel mai bun portar al turneului a fost declarat Gabriel Stan. Născut pe 5 mai 2001, „Găbiță” practică fotbalul de un an și jumătate. A început la Corona Brașov, apoi a trecut la FC Bența – școală de fotbal înființată în 2003, care a încheiat un protocol de colaborare cu FC Forex Brașov. Este descendent dintr-o familie de sportivi, în care bunica (Felicia) reprezintă un nume cunoscut în tenisul din România, iar pe bunicul (Gabriel) îl știm cu toții ca fotbalist și ca pe unul dintre cei mai apreciați antrenori brașoveni ai tuturor timpurilor.

Deși mai face tenis și înot, Gabi Stan cel mic e înnebunit după fotbal. „Ca portari îmi plac și îi urmăresc cel mai mult pe Manuel Neuer, de la Bayern Munchen, și pe Ciprian Tătărușanu, de la Steaua. Și de nașul meu, Cătălin Mulțescu, îmi plăcea”, spune premiantul Memorialului „Ivăncescu”. Este elev al Liceului Teoretic „Johannes Honterus” din Brașov și foarte bun vorbitor de limbă germană. De aici, probabil, și înclinația spre modelul german Neurer.

Gabriel Stan a mai luat parte și la alte turnee pentru copii (Brașov Indoor Cup, Brașov Junior’s Cup, Cupa Viitorul la Sfântu Gheorghe).

La FC Bența, i-a avut antrenori pe Cezar Ardeleanu și Ionuț Necula, iar în prezent învață tainele fotbalului la grupa pregătită de Laurian Păun. Programul săptămânal cuprinde 3 antrenamente cu echipa, plus alte 2 ședințe de pregătire specifică portarilor, conduse de Salem Abdelfattah Abougabal.