Director al recent încheiatului turneu futures „EximBank Tennis Trophy Brasov 2011”, George Cosac (44 ani în ianuarie 2012) este un personaj important și apreciat, deopotrivă, în lumea „sportului alb” din România. Trăiește în tenis de la vârsta de 9 ani, când a pus întâia oară racheta de tenis de câmp în mână. Adică, de…mai bine de 34 de ani.

Peste 30 de titluri naționale câștigate

A început să practice tenisul în orașul natal, la Clubul Sportiv Școlar nr. 2 Constanța, sub îndrumarea antrenorului Radu Popescu. Cel care, mai târziu, i-a scos la suprafață pe Andrei Pavel, Adrian Tecău sau Gabriel Moraru. În 1985 s-a transferat la CS Dinamo Brașov, club pentru care la seniori a câștigat, în perioada 1987-1996, mai mult de 30 titluri de campion național la simplu, dublu, dublu mixt și pe echipe.

George Cosac, primul campion din provincie

După celebrul Ion Țiriac (9 titluri), George Cosac (8) este al 2-lea tenismen român ca număr de titluri naționale adjudecate la simplu! De asemenea, la 20 de ani, a fost primul campion național la seniori din provincie. Timp de 9 ani (1987-1996) a fost, permanent, component al echipei de Cupa Davis a României.

Cosac/ Pescariu, locul 6 la JO de la Barcelona

La Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) a participat în proba de dublu, împreună cu Dinu Pescariu. „La Barcelona, am reușit cel mai bun rezultat al tenisului nostru, din toată istoria participărilor românești la Olimpiade. Am ocupat locul 6 sau, altfel spus, ne-am oprit din drum în sferturile de finală. Pe traseu, i-am eliminat pe favoriții 3, din Italia, Omar Camporese și Diego Nargiso, cu 3-2 la seturi (7-5 în decisiv), fiind scoși, la rândul nostru, de echipa de dublu a Africii de Sud, formată din Wayne Ferreira și Piet Norval. Ei au pierdut finala în fața cuplului german Boris Becker-Michael Stich”, își amintește actualul vicepreședinte al Federației Române de tenis.

Regimul comunist și vizele, eternele piedici

Vorbind despre jucătorul profesionist de tenis George Cosac, din păcate, regimul comunist, cu ale sale opreliști, ca și tuturor celorlalți sportivi români, i-a pus piedici, mai mereu: „Inclusiv după 1990, apăreau cunoscutele probleme legate de viza de ieșire din țară. Până ne venea nouă viza, se termina turneul. Cea mai bună poziționare în clasamentul ATP a fost locul 180. Asta în contextul în care ceilalți tenismeni aveau participări la circa 30 de turnee pe an, din care se luau în considerare, pentru clasamentul ATP, cele mai bune 14 rezultate. Iar eu, de exemplu, ieșeam în Europa, mai mult în țările vecine, la 4 turnee pe an. Nu aveam nicio șansă să urc mai sus”.

Frica pentru familie l-a ținut în România

Ieșind în afara granițelor, tentațiile de a rămâne „dincolo” erau mari. Mai ales în cazul sportivilor. Și lui George Cosac i s-a ivit șansa „eliberării”: „Eram în Elveția, la meciul de Cupa Davis, în 1988. Ne-au bătut cu 4-1 la general. La simplu, pe mine m-a învins Jakob Hlasek, numărul 5 mondial atunci. Un ceh care juca pentru Elveția. Iar la dublu, unde făceam pereche cu Florin Segărceanu, am trecut de Hlasek și Heinz Gunthardt, cu 11-9 în setul 5. Atunci, la dublu, am jucat cel mai lung și obositor meci din toată cariera. Pentru elvețieni, mai juca și un italian, Claudio Mezzadri. Unul dintre organizatori m-a îndemnat să rămân acolo, aveam perspective frumoase, puteam să câștig bani mulți. În schimb, aveam acasă familia, părinții și pe fratele mai mare, și n-am rămas. Mi-era frică de repercursiunile care ar fi urmat asupra lor”.

30 la sută din câștiguri – cotizație la Federație

În mare, de pe urma tenisului, fără procentul de 30 la sută plătit Federației din banii încasați de pe urma turneelor și premiilor, înainte de 1990 – atunci, situație întâlnită la toate sporturile -, s-a ales cu 150-200.000 dolari. „E adevărat, banii aveau altă valoare atunci, pe la mijlocul anilor 90, când m-am retras. În 1996 am luat ultimul titlu, iar definitiv m-am lăsat prin 2000”, punctează George Cosac.
Aici se încheie prima parte dialogului purtat cu fostul jucător de Cupa Davis, George Cosac, în prezent șef al Centrului Sportiv Dinamo Brașov.