BNR Romanian Open Tenis 1993: în stânga, Goran Ivanisevic (învingător la simplu), în dreapta, George Cosac (finalist la dublu, împreună cu Ciprian Porumb).

Reiau discuția cu George Cosac, vicepreședintele Federației Române de Tenis (FRT) și șef al Centrului Sportiv Dinamo Brașov. Revenim, iar, la titluri și rezultate, doar tenisul este un sport al datelor exacte. Sunt o sumedenie. Totuși, anii au mai trecut, internetul nu a apărut decât mult mai târziu, statisticile oficiale din România se țineau cu pixul și hârtia, memoria mai joacă feste…

Cosac – singurul român cu 3 finale la Open Romania

În perioada 1990-1996, George Cosac a jucat în 3 finale, la dublu, ale BNR Romanian Open Tenis – turneu cotat, în acei ani, ca fiind al 5-lea pe zgură din Europa (premii de 1,3 milioane dolari). Perioada „Sever Mureșan”, când la turneul de la București, pentru un meci demonstrativ, a venit însuși președintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, George Bush senior.

Coleg cu antrenorul lui Andy Murray

În 1995, George Cosac a fost al doilea jucător din lume, care si la simplu, si la dublu s-a impus în toate cele 4 turnee ale unui circuit Satelite ITF (București, Brașov, Timișoara, Cluj Napoca). Acasă, căci Brașovul a devenit casa de zi cu zi a actualului „vice” al FRT, și-a mai trecut în palmares alte două titluri la dublu: edițiile 1997 și 1998 ale turneului challanger de la poalele Tâmpei. I-a avut ca parteneri pe Dinu Pescariu, respectiv Miles Maclagan, din Marea Britanie, fostul antrenor al scoțianului Andy Murray. Revenind la competițiile din România, mai ales pentru prima parte a carierei, dintre adversarii săi tradiționali îi amintește pe Silviu Gorgan și Adrian Popovici, la juniori, și pe Adrian Marcu, Florin Segărceanu și Mihai Vanță, la seniori.

L-a bătut pe Goran Ivanisevic

Din circuitul profesionist i-au plăcut, mereu, ceho-americanul Ivan Lendl, suedezul Mats Wilander si americanul Pete Sampras. Dar și „nebunul” de Goran Ivanisevic. „Pe Ivanisevic l-am bătut în 1992, chiar acasă la el, în Croația, la un turneu la Split. Atunci urca spre top. Era unul dinte cei mai talentați jucători ai acelor ani. Stângaci, servea foarte puternic și cu efect. Dacă-i mergea jocul, mai ales serviciul, adversarul nu prea atingea mingea. Însă, era un nebun și jumătate: arunca și rupea rachetele, se certa cu arbitri, înjura. Nu cred că greșesc dacă spun că atunci, la Split, a plătit mai multe amenzi decât a câștigat de pe urma turneului”.

Alberto Portas și Franco Davin, printre victime

Tot dinte adversari, îi mai enumără pe spaniolul Alberto Portas, argentinianul Franco Davin (pe ambii i-a invins la Open Romania) și pe un alt iberic, Sergi Bruguera. Pe ultimul l-a întâlnit în 1995 la BNR Romanian Open Tenis: „Am dat peste el chiar în primul tur. Alerga ca un nebun, era capabil să dea 1.000 de mingi în teren, până te plictiseai. Vorba vine… Școala spaniolă… Am avut două mingi de set, dar mi-am luat-o, cu 7-6, 6-4. În acel an, tot pe zgură, Bruguera s-a impus în Franța, la Roland Garros”.

Întrecut de Michael Stich

Nu în ultimul rând, își mai aduce aminte de-un alt „amic”, germanul Michael Stich: „Am jucat la un turneu challanger la Munchen. Am pierdut. Stich era un jucător foarte bun: foarte înalt, servea foarte bine, destul de tare, avea ușurință în joc, se exprima ușor. Nu degeaba l-a învins pe Boris Becker în finala de la Wimbledon și a avut alte două finale la US Open și Roland Garros”.

Serviciu cu peste 210 km/ oră

George Cosac se autocaracterizează: „Serviciul și lovitura de rever au fost principalele mele atuuri. La sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, eram printre tenismenii cu cel mai puternic serviciu din lume. Eram printre puținii care serveam cu peste 210 kilometri/ oră. Boris Becker, americanul Pete Sampras și Ivanisevic mai serveau așa”. Și nu a glumit sau vorbit aiurea când a zis-o: „Nu vreau să mă laud. Însă, la ce tenis se joacă acum în România, dacă mă antrenez 3 luni, zi de zi, în afară de Victor Hănescu, nu cred să-mi reziste în față vreunul”. George Cosac este singurul tenismen roman cu 3 finale jucate la Open Romania – actualul BRD Năstase Țiriac Trophy (17-25 septembrie 2011).

Singurul antrenor român câștigător al Cupei Campionilor

Ca antrenor la CS Dinamo Brașov și-a condus elevii spre câștigarea a nu mai puțin de 24 de titluri naționale. Acestora li se adaugă alte 2 locuri 3 la CE de juniori. În 2007, George Cosac a condus echipa Dinamo Brașov, în formula Victor Crivoi, Andrei Mlendea, Gabriel Moraru și Dacian Crăciun, care a cucerit Cupa Campionilor Europeni. Astfel, Dinamo Brașov este singura formație românească din toate timpurile care s-a impus în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa la tenis.

Andrei Pavel în top, cu George Cosac antrenor

Ca și cum n-ar fi fost îndeajuns, în 2000-2001, l-a antrenat pe Andrei Pavel. Atunci „Cneazul” Pavel a atins vârful de formă al carierei sale: locul 13 în clasamentul ATP, plus titlul cucerit în turneul Masters Series din Canada (Montreal), în dauna australianului Patrick Rafter (7–6, 2–6, 6–3).