silviu prescornitoiu foto turneu futures dinamo brasov 2016 dumitru haradau george cosac alexandru vlad conferinta de presa
Conferința de deschidere a turneului de tenis Futures Selgros Cup, ediția a 2-a. De la stânga la dreapta: Dumitru Hărădău (director eveniment), George Cosac (președinte FRT), Alexandru Vlad (CEO Selgros România).

Pentru președintele Federației Române de Tenis (FRT), George Cosac, naveta pe ruta Brașov – București a devenit un adevărat „modus vivendi”. București, unde își are sediul FRT și unde este detașat, sau alte orașe din România și de peste alte zări, pe unde „sportul alb” îl poartă, constant și… epuizant, fără doar și poate.

Aflat într-o scurtă vizită acasă, la Brașov, pentru a deschide turneul futures organizat la arenele Dinamo, fostul jucător de Cupa Davis al României a făcut legătura dintre trecut și prezent, întorcându-se în timp, la tenisul anilor ’90. „Îmi aduc aminte că jucam prin Germania și discutam cu Günther Bosch, antrenorul lui Dinu Pescariu, despre realitățile de atunci și ce se va întâmpla în tenisul profesionist mondial. Și atunci, ca și acum saltul de la juniori la seniori era foarte dificil, se cădea pe capete. La nivel mondial, dacă nu scoteai capul și nu câștigai un turneu de Grand Slam la juniori, nu te mai băga nimeni în seamă la seniori. Practic, atunci sportivi de 23-24 ani erau considerați terminați.

A fost acea finală la Wimbledon, când Michael Stich l-a învins la 23 de ani pe Boris Becker, o vedetă în ascensiune încă de la juniori. Cam atunci s-a dat un restart, la modul general și s-a lansat trendul cu aceste turnee de mică anvergură, gen futures și challanger, unde jucători de 23-25 de ani au început să adune puncte, să urce și până la urmă să conteze în clasamentul mondial. Aceste turnee sunt foarte importante. De ani de zile nu mai vedem în topul mondial jucători tineri, foarte tineri, ca pe vremuri. Toți acum sunt maturi, cu multe astfel de turnee mici în spate, pe care și-au ridicat cariera”, povestește Cosac.

„Asta se întâmplă și la noi acum, în România. Avem nevoie și trebuie să dăm acel restart, pentru ca într-un număr de ani să începem să avem și noi, din nou, jucători în elita mondială.

Faptul că la turneul futures de la Brașov sunt prezenți aproape 50 de jucători români, din care 14-15 pe tabloul principal, ne dă speranțe pe viitor. Haideți să calculăm și se vedem la ce sport individual din România avem 50 de sportivi de valoare!? Păi de pildă la gimnastică, unde eram tari, n-ați văzut că nu mai sunt nici 10 senioare în toată România!? La băieți, în acest an avem cam 16 turnee de categoria futures. De aici, de jos vor apărea performerii de mâine în tenis!”, și-a încheiat analiza George Cosac.