silviu prescornitoiu manastirea sambata de susSâmbăta de Sus. O localitate specială, o oază de adâncă spiritualitate, un tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu locuri de-o frumusețe rară și oameni de soi. Pagini importante din istoria României s-au scris acolo, în Țara Făgărașului, din cele mai înaintate timpuri. Când spui Sâmbăta te gândești, vrei – nu vrei, la Mânăstirea „Constantin Brâncoveanu”.

Ctitorie a marelui domnitor român (în jurul anului 1696), mânăstirea a devenit, în decursul timpului, un cunoscut loc de pelerinaj, permanent, pentru milioane și milioane de oameni, români sau oaspeți din Europa și din cele mai îndepărtate colțuri din lume. De asemenea, este considerată cel mai mare și important centru ecumenic din sud-estul Europei!

Complex turistic de vânzare, la intrarea în stațiune

silviu prescornitoiu sambata de sus
Hotelul de la Sâmbăta de Sus, vedere din față.

La vreo 300-400 de metri de mânăstire, cam la 5 minute de mers pe jos, la șosea, exact la intrarea în stațiune, pe stânga, un adevărat complex turistic este de vânzare. Adică, un hotel și o pensiune.

silviu prescornitoiu brasov
O parte din parcul hotelului.

Ridicat în anul 2002, hotelul (suprafață utilă 2.475 mp, suprafață totală 3.050 mp) se află în stare de conservare, are regimul de înălțime parter, 3 etaje și mansardă și dispune de: 42 camere (37 camere și 5 apartamente, toate cu grup sanitar propriu), recepție, bucătărie, restaurant à la carte și pentru evenimente (250 persoane), săli de conferințe (una de 60 locuri, alta de 40 locuri), sală de sport, foișor și grătar în curte, terasă de vară, spații de depozitare etc. Oaspeții se pot relaxa în superbul parc natural, cu vegetație matură, de care dispune hotelul. Fix lângă, se găsește un teren de sport ce deservește în exclusivitate hotelul.

silviu prescornitoiu sambata pensiune
Pensiunea este amplasată în spatele hotelului.

Pensiunea are următoarele suprafețe: 500 mp suprafață totală; 157,3 mp suprafață construită; 298 mp suprafață desfășurată; 261,46 mp suprafață utilă. Pensiunea este complet finalizată pe exterior, iar în interior mai necesită amenajări, existând instalație electrică, astfel că, sigur, nu greșim atunci când afirmăm că este finalizată în proporție de 90 la sută. Pensiunea are două intrări separate, are regimul de înălțime parter, etaj și mansardă și dispune de 2 living-uri cu grupuri sanitare și două oficii de tip bar-bucătărie, 6 camere (fiecare cu grup sanitar) și trei balcoane.

Locația se vinde integral sau împărțită (hotelul separat, pensiunea separat) la un preț deosebit de atractiv.

Date de contact proprietar (persoană fizică): +40.742.202.080, hotelpensiunesambata@gmail.com.

Pe urmele părintelui Arsenie Boca

silviu prescornitoiu manastire sambataDin punct de vedere administrativ, Mânăstirea „Constantin Brâncoveanu” se găsește pe teritoriul comunelor Sâmbăta de Sus şi Drăguş din judeţul Braşov. Accesul rutier se face de pe DN1 E68 Braşov-Sibiu (Făgăraş spre Avrig, 11 kilometri) din comuna Voila, satul Sâmbăta de Jos, spre stânga pe DJ, prin comuna Sâmbăta de Sus (15 kilometri) sau din oraşul Victoria, pe drumul forestier de la baza versantului nordic al Munţilor Făgăraş (10 kilometri).

Despre fântâna „Izvorul Tămăduirii”din incintă, călugării afirmă că, după unele documente, este chiar mai veche decât mânăstirea ce a stat de strajă ortodoxiei. Însă părerea unanimă este că adevăratul „izvor al tămăduirii” se află în apropiere. Izvorul părintelui Arsenie Boca! Acolo se ajunge fie pe jos, fie cu mașina, pe un drum forestier, ascuns prin pădure și mărginit de lumânările pelerinilor. „Stați măcar cinci minute și veți simți ce liniște sufletească vă cuprinde toată ființa”, ne îndeamnă oamenii locului.

arsenie bocaAjuns la mânăstirea de la Sâmbăta în primăvara anului 1939 și ridicat, în doar 2 ani, la rang de stareț, părintele Boca sau „Sfântul Ardealului”, cum mai este cunoscut, și-a pus amprenta asupra locului, prin minunile și faptele sale, inclusiv prin ajutorul dat luptătorilor anticomuniști din Munții Făgărașului. Abia mai târziu, în 1948, cu forța, a ajuns la Prislop!

Herghelie, păstrăvării, pârtie și parc de aventură

herghelia sambata de josÎn zona turistică de la Sâmbăta, oaspeții își petrec timpul liber prin mișcare și sport în natură. Herghelia și centrul de echitație, păstrăvăriile, printre care Păstrăvăria de la Dejani, parcul de aventură (trasee de aventură, escaladă, tiroliană, tir cu arcul, paintball, airsoft, mini-golf) și pârtia de la Drăguș (schi și snowboarding) sunt locații bine știute și apreciate de toți cei care și-au făcut vacanțele și au trecut pe acolo.

Casele de vacanță, pensiunile turistice și hotelurile din zonă găzduiesc grupuri de pelerini (turism ecumenic), precum și oameni de toate vârstele, de la cei mici și adolescenți până la seniori (tabere școlare; concedii și vacanțe de odihnă; activități de team-building și training; tabere și cantonamente pentru sportivi).

Centru Sport Wellness Spa, Sat de vacanță, Poligon de tir sportiv

Zona trăiește o continuă dezvoltare, iar dintre multele proiecte ce se află în derulare merită menționate Satul de vacanță din pădure (căsuțe din lemn, pentru 2 și 4 persoane, fiecare cu grup sanitar propriu, plus restaurant tradițional) și mai ales Centrul Sport Wellness Spa, de relaxare și tratament (dotări: piscină de dimensiuni semiolimpice, sală de fitness, sauna uscată, saună umedă, baza de tratament; servicii: masaje și terapii, tratamente de detoxifiere, ritualuri faciale, remodelare corporală, diferite programe personalizate de relaxare, tonifiere și dinamizare), ce se va ridica la intrarea în stațiune.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim și de poligonul de tir talere, un proiect agreat de ministerul de resort, prin Federația Română de Tir Sportiv. Poligon unde se vor organiza evenimente sportive pentru profesioniști sau amatori, inclusiv internaționale, dar și cursuri de tir și mânuire a armelor.

Sporturi și recreere

schiZona Sâmbăta de Sus este locul ideal unde amatorii de sport și mișcare în aer liber se simt în elementul lor. Alergare montană și pe teren accidentat (trail running), ciclism (pe șosea sau off-road, de tip mountain biking), alte sporturi montane (orientare turistică, trekking – drumeții), vânătoare și pescuit, sporturi extreme (alpinism și escaladă, speologie, rapel și tiroliană, rafting, kayaking, canyoning, deltaplanism, parapantism, moto enduro, auto off road), sporturi de iarnă (schi, snowboarding, snowkiting – traseu pe placă de snowboard, cu deplasare prin alunecare, tras de un zmeu) – toate aceste sporturi se pot practica în acest pitoresc teritoriu, din județele Brașov și Sibiu.

Obiective turistice în zonă

dragus fagaras brasovPe lângă Mânăstirea Brâncoveanu, Izvorul Tămăduirii al Părintelui Arsenie Boca, Herghelia de Lipițani de la Sâmbăta de Jos, Aventura Parc Drăguș (foto), Pârtia de Schi Drăguș, Păstrăvăria Dejani și Păstrăvăria Sâmbăta, în zonă mai găsim și alte obiective de vizitat:

– în municipiul Făgăraș, Cetatea Făgărașului, Statuia Doamnei Stanca, Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, Statuia lui Badea Cârțan;
– în comuna Recea, Schitul Sfântul Nicolae (1719) de la Dejani, din Poiana Mânăstirii;
– în comuna Lisa, Casa Memorială Octavian Paler și Moara de Apă „La Vâltori”, Cetatea și Schitul Negru Vodă de la Recea;
– în comuna Șercaia, Poiana cu Narcise din Dumbrava Vadului (satul Vad);
– în comuna Șinca, Templul Ursitelor de la Șinca Veche (cunoscut sub mai multe denumiri, conform izvoarelor istorice: Mânăstirea Săpată în Piatră, Templul de la Şinca Veche, Templul Dorinţelor), statuia lui Gheorghe Șincai.

Situri Natura 2000 în Țara Făgărașului

silviu prescornitoiu brasov natura 2000Situl Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate, care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. Pe lista Natura 2000 figurează două locuri din Țara Făgărașului:

Munţii Făgăraş cuprind unele dintre cele mai semețe piscuri din Carpații românești; acolo întâlnim peisaje unice, de un pitoresc aparte, cu creste ascuțite, abrupturi amețitoare și văi modelate de ghețari în vremuri străvechi, dar și culmi mai domoale cu pajiști și păduri întinse;
Piemontul Făgăraş se află printre cele mai importante zone din Natura 2000, atât ca suprafață, cât și ca număr de specii ocrotite (25 de specii de păsări sălbatice, printre care acvila țipătoare mică) și condiții naturale oferite. (P)