adriano fc brasov inter milano cupa uefaA fost mare. Dar putea să fie și mai mare. I se spunea „Împăratul”. Un talent uriaș, care mai întâi a sclipit. Apoi, încet și sigur a început să apună. A trecut și prin România, pe la Brașov, cu prilejul „dublei” susținută de Inter Milano în Cupa UEFA, în compania formației de la poalele Tâmpei. Se întâmpla acum 14 ani, tot toamna.

Este vorba de atacantul Adriano Leite Ribeiro. Pe scurt, Adriano. Brazilianul Adriano, cel care s-a lansat la Flamengo, apoi a jucat în Italia, la Internazionale, Fiorentina, Parma și Roma, cu escale în țara-i natală, la Sao Paulo, Corinthians și Atletico Paranaense.

La Parma a evoluat între 2002 și 2004, când a fost coechipier cu Adrian Mutu. A adunat 37 de meciuri și 27 de goluri. A urmat a doua perioadă la Inter Milano (2004-2009), cea prolifică (115 jocuri, 47 goluri). A mai mișcat ceva pe la Flamengo, după care gata, a urmat decăderea.

Fostul său antrenor de la Corinthians, Adenor Leonardo Bacchi, mai cunoscut sub apelativul de „Tite”, a povestit, recent, în media sportivă din „Țara cafelei”: „Când l-am văzut cum sărbătorea campionatul câștigat în 2011, mi-a fost rușine pentru el! Era o rușine felul cu ajunsese. Un sportiv nu-și poate bate joc așa cum a făcut-o el”.

La rândul său, fostul fotbalist Valdiram Caetano de Morais, alias „Valdiram”, acum pastor evanghelic, după o viață în care s-a zbătut și a decăzut complet în lumea alcoolului, sexului și drogurilor, își spune punctul de vedere: „Adriano este așa cum eram eu. Suferă din pricina dispariției tatălui, iar pentru asta tinde spre autodistrugere. Este așa cum eram el, sclavul alcoolului și nu se oprește până nu atinge limitele. Iar până la astea nu mai are mult”.

Născut la Rio de Janeiro, Adriano s-a lăsat de fotbal anul trecut, la 32 de ani, ultima echipă la care a fost legitimat fiind Atletico Paranaense. În perioada anilor 2000-2010 a jucat în echipa națională a Braziliei (48 meciuri, 27 goluri). (foto: AP/ Associated Press)