Florida sau Las Vegas în Statele Unite ale Americii, Dubai, Thailanda sau Indonezia în Asia cea exotică, Insulele Canare (Spania) în Oceanul Atlantic, în imediata vecinătate a coastei de nord-vest a Africii, Insulele Seychelles, Mauritius, Maldive – toate în Oceanul Indian, între coasta de est a Africii și Asia, Barbados (între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic) sau Cuba. Toate acestea, dar și multe altele, au devenit, după căderea regimului comunist în România, principalele destinații ale fotbaliștilor români, în vacanțele lor (în special cele de vară). Ca să nu mai vorbim de Turcia, Cipru, Grecia sau Italia – repere mai apropiate de plaiurile mioritice, însă la fel de căutate.

Stere Adamache s-a ascuns

Împrejurări în care ar fi interesant să aflăm cam ce gusturi aveau fotbaliștii de pe vremuri, înainte de 1990. I-am ales drept exemplu pe cei trei „mohicani” de la Steagul Roșu Brașov, care au participat cu echipa națională a României la „El Mundial” – Campionatul Mondial din Mexic (1970). Întorși acasă, după aventura de la Guadalajara, Stere Adamache, Nicolae Pescaru și Mihai Ivăncescu și-au ales itinerarii diferite. „Aș vrea să mă ascund. Pur și simplu să mă ascund. Și asta pentru că mai mult de solicitările competiției mexicane și ale campionatului intern, m-au obosit întrebările și explicațiile pe care am fost obligat să le dau la tot pasul. Așa că, împreună cu familia, voi alege – sper -, un loc unde să nu mă vadă și să nu văd pe nimeni”, spunea portarul „stegarilor”, Stere Adamache.

Nicolae Pescaru și-a dezamăgit prietenii de pescuit

La rândul său, Nicolea Pescaru și-a declarat o destinație clară: Țara Făgărașului. „Primul gând și prima preocupare – să-mi revăd părinții sinistrați, pe plaiurile iubite ale Făgărașului. Apoi, cu riscul de a-mi dezamăgi tovarășii de pescuit, mă voi dedica pregătirilor pentru admiterea la facultate”, afirma „Nae” Pescaru.

Mihai Ivăncescu a mers la părinți, la Adâncata

Mihai Ivăncescu era, și el, atras în primul rând de locurile natale (comuna Adâncata, județul Ialomița). Gândurile lui „Mișu” Ivăncescu, la mijlocul verii anului 1970: „Deși am avut un sezon greu, nu pot spune că mă simt obosit. Astfel că, după câteva zile pe care le voi petrece la părinți, în coumna Adâncata, mă voi întoarce la Brașov, pentru ca în timpul rămas până la începerea antrenamentelor să-mi pot organiza pregătirile în vederea examenelor la fără frecvență din sesiunea de toamnă”.
Preocupări normale (familie, pescuit, școală), pentru marii fotbaliști ai Brașovului și, fără exagerare, ai țării. Alte cuvinte și comparații sunt de prisos. (sursa: revista fotbal)

Explicație foto: Instantaneu surprins la reunirea lotului de fotbal al României (antrenor Angelo Niculescu), înaintea plecării spre Mexic. De la stânga la dreapta Stere Adamache, Lajos Sătmăreanu (Steaua), Mihai Ivăncescu, Mihai Mocanu (Petrolul Ploiești) și Sandu Neagu (Rapid).