tenis martina navratilova bisexuala nunta
Julia Lemigova (stânga) și Martina Navratilova (dreapta) și-au unit destinele anul trecut.

Astăzi, 18 octombrie, este ziua de naștere a cunoscutei jucătoare de tenis de câmp Martina Navratilova. Născută în anul 1956, în fosta Cehoslovacia, la Praga (actuala capitală a Cehiei), ea este stabilită de ani buni în Statele Unite ale Americii, în Florida.

În 10 iulie 1978 a urcat pentru prima dată pe locul 1 în ierarhia WTA la simplu, iar în 10 septembrie 1984, în cea de dublu. Cifrele spun totul despre cariera-i de excepție: 167 titluri câștigate la simplu și altele 177 la dublu. Și-a adjudecat nu mai puțin de 18 finale de Grand Slam la simplu (Australian Open de 3 ori, Roland Garros de 2 ori, Wimbledon de 9 ori, US Open de 4 ori). Plus alte 31 de titluri de Grand Slam la dublu, încă 10 la dublu mixt și statistica înregistrată de Martina Navratilova în decursul anilor poate continua cu generozitate în cifre și rezultate.

A antrenat-o pe Agnieszka Radwanska

În 2005, revista „Tennis Magazine” a desemnat-o sportiva cea mai reprezentativă a tenisului mondial din 1965 până la acel moment. Are cele mai multe victorii (306) din istoria circuitului feminin profesionist de tenis, devansându-le pe Chris Evert (299), Serena Williams (285) și Steffi Graf (278).

În prezent este antrenoare, însă evoluează cu succes în turneele rezervate veteranilor sau în meciuri demonstrative. Acum un an de zile a pregătit-o pe Agnieszka Radwanska (Polonia), actuala deținătoare a locului 6 în clasamentul mondial la simplu.

Cetățean american cu drepturi depline

În 1981 a primit cetățenia americană, iar la scurt timp, într-un interviu pentru New York Daily News, și-a recunoscut oficial orientarea bisexuală. După mai multe relații, în decembrie 2014 s-a căsătorit cu frumoasa rusoaică Julia Lemigova, fostă Miss Universe 1991 și actualmente femeie de afaceri.

Vegetariană convinsă, Martina Navratilova a trecut cu bine peste diagnosticul de cancer la sân, care i s-a pus în 2010. Este un personaj activ în lupta pentru drepturile minorităților sexuale, precum și în campaniile pentru protecția animalelor. (foto: martinanavratilova.com)