Revenim la barajul pentru promovarea în Divizia „B” (1950), după duelul Metalul Steagul Roșu Brașov – Progresul Finanţe Bănci. Ei bine, când se părea că apele s-au liniştit, finala barajului, dintre Metalul Steagul Roşu şi Progresul Brăila,  a fost una de un rar dramatism. Iată ce povestea inegalabilul Nicolae Proca, într-un interviu: „Ne aşteptam să fie greu, pentru că şi brăilenii doreau să ajungă, într-un final, ca și noi, în Divizia «A». Dar de acolo şi până la ce s-a întâmplat a fost cale lungă. Un public incitat, înarmat cu săbii și cuţite, ne teroriza. Atunci, am vorbit cu băieţii să stăm cuminţi în apărare, să nu-i provocăm – ceea ce ne-a reușit, până la urmă. Am obţinut un egal fără goluri şi la returul de la Braşov am învins cu 2-0, calificându-ne în eşalonul al doilea”.

Banchet la Reduta

Întoarcerea Braşovului în liga secundă, după 9 ani, a fost sărbătorită cu o friptură şi un buchet de flori pentru antrenorul Silviu Ploieşteanu la Reduta. Coincidența a făcut ca tot în 1950, la Braşov să fie transferată, de la Bucureşti, formaţia Dinamo B, fosta echipă Unirea Tricolor, pe care regimul comunist a desfiinţat-o şi care a evoluat în Divizia „A”.

6 ani de ligă secundă

Pentru „stegari” au urmat 6 ani în Divizia „B”. Pe 5 ianuarie 1956, Federația de Fotbal a prezentat comunicatul  privind omologarea ediţiei 1955 a campionatelor celor două divizii de fotbal. În acea perioadă, campionatul divizionar se disputa după „sistemul sovietic”, primăvară-toamnă. În prima serie a diviziei secunde se aflau două formaţii de sub Tâmpa: Tractorul Brașov, ocupanta locului 5 la închiderea stagiunii respective, şi Metalul Steagul Roşu Brașov, clasată pe locul 9, la egalitate cu Flamura Roşie Sfântu Gheorghe şi Locomotiva Craiova, care au retrogradat. Așadar, braşovenii s-au salvat de la întoarcerea în campionatul regional datorită unui golaveraj superior.

Progresul CPCS București, adversar direct

Pentru ediţia următoare (1956), campionatul diviziei secunde s-a restructurat  de la 3 serii cu 40 de echipe la 2 serii cu 27 de echipe, „stegarii” fiind repartizaţi în seria a 2-a, unde favorită pornea Progresul CPCS București. De fapt, echipa naţională de juniori a României. La formaţia „stegarilor”, legendarul Silviu Ploieşteanu avea deja 9 ani de cînd se afla pe banca tehnică. Ceea ce constituia pentru acea vreme o mare raritate. De asemenea, în echipă existau jucători experimentaţi cu care, bineînțeles, s-a atacat promovarea.

Metalul Steagul Roşu, promovare fără emoții

Principala caracteristică a echipei erau pe lângă o amiciţie deosebită, omogenitatea sufletească și tehnică, dublată de un puternic spirit colectiv. Erau recunoscute cursele pe flancuri ale lui Haşoti, fantezia lui David sau subtilitatea tehnică şi eficacitatea lui Nicolae Proca. „Stegarii” încep furtunos campionatul, cu 7 victorii consecutive, din care patru în deplasare, cu un golaveraj zdrobitor de 22-3. Printre învinse se numărau protagonistele seriei Progresul CPCS, Dinamo 6 Bucureşti şi Flacăra 1 Mai Ploieşti, Locomotiva PCA Constanţa (precursoarea Farului de astăzi). Cu acest început furtunos, „stegarii” şi-au ţinut la respect adversarii până la final  câştigând seria en-fenfare.

Brașovia, Dinamo Brașov, Metalul Steagul Roșu

Diferenţa mare de puncte a făcut ca braşovenii să promoveze cu 5 etape înainte de finalul sezonului. Finalul campionatului din 18 noiembrie 1956 a confirmat promovarea şi debutul pe prima scenă. Această dată de acum 55 de ani a adus oraşului de sub Tâmpa a treia formaţie pe prima scenă, după Braşovia din 1932, Dinamo Braşov din 1950 şi, de data aceasta, Metalul Steagul Roşu.

Oamenii de bază din 1956

Echipa standard cu care „stegarii” au promovat, în premieră, pe prima scenă a fost : Constantin Ghiţă, Constantin „Tică” Constantinescu, Gheorghe Raicu, Gheorghe Marinescu, Gheorghe Percea, Gheorghe Aron, Octavian Zaharia, Emanoil Haşoti, Gheorghe Fusulan, Gheorghe Ciripoi, Zoltan David.

Cifrele „stegarilor”

Ce a însemnat această promovare ? „Stegarii” au realizat cel mai mare număr de puncte obţinut de vreo echipă în ultimii  8 ani de zile: 45 faţă de cele 52 posibile, cu un procent de 86,53 %, devansând Locomotiva Bucureşti în 1952, cînd a revenit în Divizia „A” cu 37 de puncte din cele 44 posibile (84,09 %). Tot „stegarii” au mai realizat cea mai mare diferenţă de puncte faţă de echipa de pe locul secund, Progresul CPCS (13puncte diferență). Nu în ultimul rând, echipa brașoveană a înscris cele mai multe goluri – 78 cu o medie de 3 goluri/meci.

Turneu în URSS drept recompensă

Drept răsplată, echipei pregătite de Silviu Ploieșteanu i s-a asigurat un turneu de 11 zile în fosta URSS (în Republicile Ucraina şi Moldova), unde s-a confruntat cu echipe din campionaul unional: 2-1 cu Casa Ofițerilor din Odesa; 1-1 cu Dinamo Kiev; 2-3 cu Burevestnik Chininău. Debutul efectiv în Divizia „A” a avut loc în toamna următoare , atunci când campionatul a revenit la sistemul „toamnă-primăvară”. A 55-a aniversare a evoluţiei în prima divizie se va aniversa pe 18 august 2012, pentru că în primăvara anului 1957 a avut loc „Cupa Primăverii” – o competiţie amicală de tranziţie. (foto: dan vintilă)