gainariu iuliaEcourile după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se sting, ușor-ușor. Deja, încep să apară gânduri și calcule pentru Tokyo. Fiecare și le face, în mai mică sau mai mare măsură. Performanța, măria sa performanța nu are timp să aștepte. Sportivii și cei din lumea lor, antrenori, oameni de staff sau susținători știu mai bine ca oricine acest lucru.

Iulia este alergătoarea de cursă lungă de la Zărnești, cea care de acolo, de la ea de acasă, din Piatra Craiului, are dreptul să-și facă și ea socoteli și să privească spre „Țara Soarelui Răsare”. Rezultatele și mai ales vârsta sunt de partea ei. In noiembrie vă împlini 23 de ani. Deci, are tot timpul în față, să demonstreze cât de sus e capabilă să urce. Are potențial și timp de cel puțin patru Olimpiade! Atleții valoroși, pe distanțe lungi (nu puțini!) aleargă fără probleme și pe la 40 de ani.

Momentan, da, să sperăm că doar momentan îi lipsește acel imbold, acea motivație de a merge mai departe. La această stare au contribuit multe, trăite și adunate în timp. „Din păcate, sportul din România a ajuns la pământ. Oare mai jos de atât se poate? Când văd ce se întâmplă afară, cum sunt tratați sportivii, ce statut au și ce condiții de pregătire, iar apoi mă uit în ograda noastră, în România, îmi vine să mă las de tot de sport. Situația e generală, la toate sporturile și nimic nu se întrevede, să zici că te mai poți lega de vreo speranță”, începe să se descarce.

Face sport, învață, muncește

iulia gainariu atletismO tipă subțirică, mignonă, dar „lucrată” în ore și ore de antrenamente și concursuri. Privire limpede, cu nuanțe albăstrui, voce plăcută, idei clare și personalitate. Degajă multă personalitate și independență, prin gesturi, prin felul de a fi și de a-și spune părerea, prin profunzimea gândirii. E lesne de înțeles de ce vrea să devină „doamna doctor”. „Medicină sportivă”, precizează.

Am prins-o între drumuri și antrenamente. Trage nădejde să aibă sorți de izbândă la Medicina din Iași. Nu are emoții, viața a obișnuit-o cu examenele, știe ce înseamnă competiția. Anul trecut a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Brașov (normal, specializare atletism), acum mai are un an de master. Iarna este instructor de schi în Poiana Brașov, iar mai nou a început o colaborare cu Școala de Atletism Colțea 1920 Brașov, unde se va implica în formarea grupei de copii de 7-9 ani. Cel puțin până când va afla încotro o va lua cu cea de-a doua facultate.

Campioană a României la maraton

iulia gainariu tricou campioana tineret maratonPovestea Iuliei Găinariu a început cu mai mulți ani în urmă. „Mereu am fost o fire activă, mi-a plăcut să mă mișc și am practicat mai multe sporturi. Până pe la 16 ani, când m-am specializat în alergare montană, am făcut mountain-biking, alpinism și schi alpinism. Din anul 2011 până în 2015 am mers doar pe alergare montană. Apoi, în vara anului trecut, am trecut la maraton. Așa am câștigat Maratonul Brașovului și Campionatul Național de Maraton desfășurat în cadrul Maratonului Internațional al Bucureștiului, când am devenit și campioană a României la tineret”, se prezintă, în câteva cuvinte.

La primul concurs mai serios, la Ultramarathon 7500 (Padina, Munții Bucegi, iulie 2011) a ieșit a 3-a la Open. În toamna aceluiași an, acasă, la Maratonul Piatra Craiului a ocupat din nou poziția a treia la Open, însă a cunoscut prima victorie la categoria ei de vârstă. Alt succes s-a ivit un an mai târziu, la Ecomarathon (Moieciu de Sus). Odată trecut „botezul” primelor curse din carieră, cu multe rezultate în preajma podiumului în anii 2011-2012, puțin mai târziu au început să curgă succesele. Unul după altul:

iulia gainariu altitudine– Postăvaru Night (martie 2013, locul 1 la Open, Poiana Brașov), Squeezy Vertical (aprilie 2013, locul 1 la Open, Zărnești – Munții Piatra Craiului), Hit The Top (mai 2013, locul 1 la Open, Poarta – Bran), Retezat Tral Race (iunie 2013, de două ori locul 1 la Open și la categoria de vârstă, Cheile Buții), la fel la Bate Toaca (iulie 2013, Durău), Cindrel în Alergare (august 2013, Păltiniș), Iorgovanu Night (auguts 2013, Piatra Iorgovanului), Semimaratonul Ciucaș (septembrie 2013, Cheia) și Maratonul Piatra Craiului (noiembrie 2013, Zărnești);

– în anul 2014 a înregistrat noi victorii la Postăvaru Night, Voineasa Mountain Run, Padina Feste, Bușteni Vertical Trail Race, Wild Race (Răchițele, Cluj), Maratonul Olteniei, Maratonul Piatra Craiului Solomon;

– izbânzile au continuat și în 2015 la Mountain Assault (Sinaia), Postăvaru Night, Hit The Top, Maraton Apuseni, Maratonul Internațional Brașov, Bate Toaca, Cindrel în Alergare, Bușteni Skyrace, Wild Race, Semimaraton Ciucaș, Șugar Race, Zărnești Challenge.

Ionuț Zincă, sfătuitor și model în alergare montană

iulia gainariu ionut zinca alergare montanaDin anul 2013, a fost legitimată și a reprezentat cluburile CSU Brașov din România și Valetudo Skyrunning din Italia. Își povestește „aventura” italiană: „În 2012, pe la concursuri am cunoscut un român, pe Ionuț Zincă. El se antrena și alerga pentru italieni. M-a ajutat cu sfaturi, cu echipament, iar din iulie 2013 am alergat și pentru Valetudo. El a fost modelul meu în alergare montană și cel care m-a îndrumat spre performanță. Am avut competiții de alergare montană – ori de semimaraton, ori de vertical race -, pe care le-am terminat mereu în primele cinci locuri. Am prins și podiumul, de câteva ori, însă din păcate niciodată primul loc. În Italia, la Valetudo, eram colegă cu alți câțiva români”.

De la CSU tot la CSU, adică de la Brașov la Galați

iulia gainariu maraton brasov
Foto: Dan Străuți/ Maratonul Internațional Brașov.

Din mai 2016, după jumătate de an de tergiversări, s-a transferat la CSU Galați. „Ca sportiv, în România este foarte greu să te antrenezi și să te bați de la egal la egal cu străinii. Când eram la CSU Brașov, predam lecții de schi iarna și acei bani îi reinvesteam în mine. Mai aveam și doi sponsori: Squeezy, o firmă de suplimente pentru sportivi cu sediul la Iași, și La Sportiva, o firmă italiană de încălțăminte specială pentru alergare montană. Înainte de Squeezy am avut contract cu Isostar.

Păi, străinii se concentrează numai pe antrenamente, refacere, recuperare și concursuri. N-au niciun stres, să tot faci sport așa! Pe când noi, ne luptăm cu același sistem învechit al indemnizațiilor și vitaminelor decontate, pe bază de referat și aprobare, ca pe vremuri. În șase luni cât am tot făcut drumuri pe la club, la CSU, niciodată n-am reușit să dau de domnul președinte să discut cu dumnealui situația. Aveam oferte de la CSU Galați și CSM București. Nu știam ce să fac, transferul se tot amâna din tot felul de motive, în schimb mi s-a promis o sumă pe lună și decontarea unor vitamine. Dacă vrei să faci performanță, de exemplu, o sumă ca cea avansată de CSU îți ajunge pentru vitamine doar vreo două săptămâni. Mă rog, atât se putea… Până la urmă, când a căzut și dubla legitimare Brașov-Galați, pentru că nu se putea oficializa între două cluburi sportive universitare, m-am transferat în final, în primăvara acestui an, la CSU Galați, unde mi se asigură condiții decente”, mărturisește sportiva originară din Zărnești, județul Brașov.

Se pregătește cu Luminița Zaițuc

iulia gainariuLa CSU Galați îl are ca antrenor pe Claudiu Mereuță, însă pregătirea o face acasă, la Brașov (în general, 2 antrenamente/zi), cu fosta atletă Luminița Zaițuc (dublă câștigătoare a maratonului de la Frankfurt). Aceasta a trăit o perioadă în Germania, țară pentru care a concurat în proba de maraton la Olimpiada de la Atena (2004) și a câștigat titlul de vicecampioană europeană (2002), iar de o perioadă a revenit în România și trăiește la Brașov.

Chinurile și neajunsurile alergătorilor din Brașov

iulia gainariu campioana
Foto: Cristian Barbu/ Maratonul Internațional București 2015.

„Este foarte greu să mă pregătesc la Brașov pentru că, efectiv, nu am unde s-o fac în condiții normale, de performanță. De cele mai multe ori alerg prin Noua, însă mai merg și în Parcul Tractorul, pe sub Tâmpa – pe cărările ce duc în Poiana Brașov, pe drumul de Poiană sau pe Drumul Vechi. Și ca suprafață de alergare e dificil: dacă în sezonul cald mai e cum mai e, în restul anului, prin pădure și pe munte e greu, pentru că fie e foarte frig, transpiri și riști să te îmbolnăvești, fie aluneci și dai în altele, pe când pe șosea nu ai pe unde să alergi, pentru că pe margine sunt bălți, nu e pistă de alergare și mai există și riscul de accidente.

Păcat că semenii noștri nu au cultura sportului, cei mai mulți dintre ei: efectiv, uneori trebuie să fac slalom printre ei – nici nu te bagă în seamă și nu-i interesează că ești sportiv, doar te văd, și că căte antrenezi. Când trebuie să fac «bucăți» de o mie de metri, să zicem, unde să le fac? În Brașov nu mai e un stadion cu pistă de atletism! Trebuie să urc în Poiană, la Complexul Olimpic, deși pentru «bucăți» nu mi-e recomandată acea altitudine. Sau să mă chinui la Liceul Sportiv. Ba mai mult, în afară de doamna antrenoare, care vine după mine pe bicicletă, mă antrenez singură. Să alergi singură kilometri întregi, fără partener de antrenament nu-i lucru ușor”, își continuă confesiunea.

Atenție! Nu trebuie percepută că mofturoasă sau neînțeleasă. Nu! Sportul de performanță și de înaltă performanță trebuie să însemne cu totul și cu totul altceva. Nu ceea ce, din nefericire, se reprezintă în România. Da, sportul cere sacrificii, regulă universal valabilă în toate colțurile lumii, însă el mai are nevoie și de condiții, motivație, răsplată, înțelegere, apreciere și nu în ultimul rând respect pentru cei care-l fac. Pentru că sportivul, prin însăși activitatea, rolul și traiul în societate, nu este obiect, aparat sau robot. Cum la fel de bine nu este niciun cetățean simplu, pieton de pe stradă.

A pierdut biletul de Rio la Stockholm

Anul acesta i-a adus Iuliei și bune, însă și mai puțin bune. S-a accidentat cu 3 săptămâni înaintea ASICS Stockholm Marathon. Păcat! Totuși, chiar și accidentată, a strâns din dinți și a alergat în Suedia, concurs ce reprezenta un criteriu de calificare pentru Jocurile de la Rio. N-a fost să fie, de data aceasta! Cu un restart interior, psihic și mental, de care are atât de multă nevoie, recunoaște că n-ar zice nu tentației Tokyo 2020.

În 2017, aleargă la Maratonul de la Düsseldorf

iulia gainariu zarnestiPoate și medalia de argint (vicecampioană a României la seniori), cucerită cu echipa CSU Galați la recentul (13 august) Campionat național de alergare pe traseu montan de la Vatra Dornei (Suceava), să fie un semn. Totuși, ea știe: acolo, la individual e cursa cea mare.

În acest sezon, va mai alerga cu echipa la Maratonul Internațional București (ediția a 9-a), din 8-9 octombrie. Apoi, va pune accent pe antrenamente și un cantonament în ianuarie-februarie 2017, pentru ca în martie anul viitor să se înscrie la Maratonul de la Düsseldorf (Germania).