Întâlnirea organizată de 7Sport și La Stegaru’, între suporterii FC Brașov și actualul tehnician al „stegarilor”, Marius Șumudică, a avut loc aseară, la restaurantul-pizzerie „4 Amici” (zona Griviței, în spate la „Onix”). După lovitura de start pe care a dat-o la Cupa Liceelor Coca Cola 2012 la fotbal, conferința de presă de dinaintea meciului de campionat cu Pandurii și antrenamentul de după-amiază, de pe stadionul „ICIM”, Șumudică a descins la locul întâlnirii ieri seară, puțin după ora 19. Însoțitori: „secundul” Gabriel Vochin, preparatorul fizic Gheorghe „Bebe” Bărbulescu și ofițerul de presă Adrian Marica.
Până să se așeze în capul mesei, „Șumi-gol” a primit cadou din partea susținătorilor „Steagului” o eșarfă cu însemnele galeriei. A studiat-o, apoi și-a pus-o după gât. Și a început discuția. Vizibil obosit, „principalul” Brașovului și-a revenit treptat, odată cu întrebările și schimburile de replici cu fanii. Discursu-i simplu și direct a fost presărat (se putea altfel!), mai mereu, cu câte-o poantă sau vreun „mișto” așa, de șuetă, cum îi stă bine oricărui „băiat de Giulești”.

Nu se dezice de Giulești, dar vrea să bată Rapidul

Giulești – Rapid, bineînțeles că acesta a fost primul subiect al serii. „La Rapid am crescut, acolo am jucat, acolo am cunoscut satisfacții. Dar, în primul rând, vreau să bat Rapidul în campionat. Asta îmi doresc cel mai mult. Nu se pune problema să trădez sau prostii din acestea. La Brașov vreau să fac mai mult decât au făcut ceilalți care au fost înaintea mea. Tot ceea ce fac, fac din inimă. Să nu vă îndoiți niciodată de mine! Nu voi trăda! Nu ascund că intru pe site-uri și citesc ceea ce nu se scrie. Eu vorbesc despre Rapid aici, mă explic cumva, pentru ca lumea să înțeleagă că eu nu mai am nicio treabă cu ei, că eu mă dedic Brașovului. Plus că nu uit cum am plecat de acolo, în vară! A, și încă un lucru: FC Brașov este echipa care pe mine, Marius Șumudică, mereu m-a bătut! De aia o respect foarte mult. Subiectul Rapid e închis!”, a luat startul „Șumi”. Isteț, a anticipat întrebarea și pentru a o lămuri din capul locului le-a luat fața partenerilor de discuție.

Șumudică: „Cu Pandurii ne va fi foarte greu”

S-a referit și la stagiul centralizat din Antalya (Turcia), și-a lăudat jucătorii pentru comportare, dar nu s-a eschivat de la un lucru știut: nu i-a căzut deloc bine anularea celui de-al doilea sejur în Turcia. „Nu-mi caut alibiuri, însă la meciul cu Pandurii ne va fi foarte greu. Noi am venit din Turcia cu gândul că ne întoarcem înapoi peste două zile. Ne-am lăsat echipamentul acolo, băieții nu aveau ghete de antrenament. Și al doilea stagiu a picat! Așa m-am trezit că a trebuit să le dau jucătorilor 6 zile libere, până am recuperat echipamentul din Turcia. După care, din cauza terenurilor impracticabile în țară, n-am mai putut perfecta niciun meci amical și ne-am antrenat pe unde am putut”, a comentat omul de pe banca „galben-negrilor”.

FC Brașov n-are probleme cu licența

Șumudică a recunoscut că situația financiară a FC Brașov nu e chiar roză, însă a subliniat „eforturile făcute de domnul Ioan Neculaie ca echipa să rămână pe linia de plutire”: „Sunt probleme mari, dar domnul Neculaie încearcă să țină echipa. S-au plătit salariile până pe decembrie și am promisiunea că zilele acestea vor fi achitate și salariile pe ianuarie. Ieri au fost plătite și taxele și impozitele, în valoare de 10 miliarde de lei vechi, pentru ca echipa să primească licența. În ciuda greutăților, echipa nu a fost niciodată în pericol să nu primească licența. Ceea ce, în ziua de azi, în Liga 1, nu-i lucru ușor!”.

Recomandări de la farmacie pentru colericul „Șumi”

Un episod hazliu, trăit de „Șumi” la nici 10 zile după descinderea sub Tâmpa. Aceasta apropo de temperamentul vulcanic pe care-l are, în contradicție cu cel al… oamenilor locului. „Eram pe fugă, prin centrul Brașovului. Am oprit la o farmacie, să-mi iau niște pastile pentru ficat. I-am cerut farmacistei, o femeie pe la vreo 50 de ani, să-mi dea Sortis, pastile pentru colesterol. Calmă, a stat, s-a uitat lung la mine și m-a îndemnat să mă apuc să mănânc pâine din zona Brașovului, nu din aceea cu care-s obișnuit eu, la București”, a povestit Șumudică. Apoi, a plusat: „N-am cum să mă schimb, așa sunt eu. Când începe meciul sau antrenamentul mă schimb, sunt un alt om. Dacă nu m-am schimbat la Bistriţa, nu mă schimb aici. Mă simt extraordinar şi vreau să fac şi performanţă, nu mă gândesc la retrogradare”.

Deviza lui Șumudică: „Să nu pierdem acasă!”

Despre dăruirea jucătorilor pe teren? „Nu ne interesează scorul, până la urmă. Dar să-i vedem pe jucători că mor pe teren pentru FC Brașov, nu că fac figurație”, și-au spus păsul fanii. „Le induc agresivitate jucătorilor, pentru că la final publicul să-i aplaude, fie că e victorie sau înfrângere. Îi pregătesc să moară pe teren. Braşovul trebuie să rămână o echipă care nu pierde acasă. Echipa va juca fotbal şi va câştiga publicul braşovean, va juca un fotbal frumos”, a venit replica.

70.000 euro pe achiziții, discuții cu Vasile Olariu

Normal, nu a fost ocolit subiectul achizițiilor din această iarnă. Achiziții care au costat 70.000 euro, în contextul în care „Șumi” zice că „nu mă hazardez când aduc jucători, nu cheltui bani aiurea, aduc fotbalişti pe care ştiu că mă pot baza”. Apoi a detaliat, i-a luat în parte pe fiecare din noii veniți: „N-am pierdut nimic prin plecările lui Chipciu şi Cristescu. În opinia mea am câştigat mult prin noile achiziţii. Udoji, spre exemplu, joacă pentru echipă, nu este individualist. A renunţat la mulţi bani care-i lua la Astra pentru a veni la Braşov şi pentru a juca fotbal. La FC Brașov câștigă jumătate cât la Astra. Coechipierii ţin foarte mult la el. E nebun, nu-i sănătos, el şi-al ales numărul 1 pe tricou. La vară, când îi expiră contractul cu FC Brașov poate ajunge la o cotă de 600-700.000 euro. Ilijovski e un «vârf» puternic, golgeterul Macedoniei, pe care l-am urmărit de 6 luni. Vroiam să-l aduc în România de când eram la Astra. Simte poarta, simte golul, e un marcator înnăscut. Doar e în echipa Macedoniei! Davide Dias e mijlocaş de creaţie. Îmi e cam greu cu el, pentru că ar lua mingea să doarmă cu ea sub pernă. Trebuie să-l învăţ să dea mai repede drumul la minge. Este un jucător gen Teixeira. Mauro Alonso poate juca mijlocaș central sau stânga. Încă nu e apt sută la sută să joace titular. Diogo da Silva a jucat la Buzău. Cu el mi-am acoperit postul de fundaș central”. Tot „Șumi” a dezvăluit că FC Brașov e-n negocieri pentru aducerea mijlocașului Vasile Olariu, ultima dată la Victoria Brănești.
Timpul s-a scurs cu rapiditate. Cum întrebările și răspunsurile s-au epuizat, până la urmă, iar „amicalul” România – Uruguay stătea să înceapă, „Șumi” și-a luat la revedere de la suporteri. La revedere doar până vineri, când el de pe bancă sau de la marginea terenului și fanii în peluză vor pleca, împreună, la un drum anevoios ce se numește returul Ligii 1 de fotbal, sezonul 2011-2012. Ce le va rezerva acest drum rămâne de văzut. (foto: bogdan ciungara)

Marius Șumudică, despre reprofilarea lui Alexandru Mateiu (22 ani) din mijlocaș central în fundaș dreapta: „E un jucător puternic, cu picioare bune, are capacitatea să urce și să facă banda dreaptă. L-am folosit fundaș dreapta pentru că Velayos și Ciupe erau accidentați. Cred mult în el, știu că poate ajunge un fundaș dreapta bun. Prin această mutare am vrut să-i dau ceva nou, o motivație proaspătă, ceva care să-i facă plăcere și să-l facă să-și găsească locul în teren”.

Marius Șumudică, despre Pedro Moutinho: „Am fost surprins când l-am regăsit pe Moutinho, colegul meu din Portugalia, de la Maritimo Funchal, jucând la FC Braşov. Când eram la Maritimo el era un puști de 18 ani. Ce înseamnă viața! Ca jucător, simte foarte bine poarta şi are avantajul că mai are un atacant lângă el”.

Marius Șumudică, despre Brașov: „Este un oraş frumos, cu oameni inimoşi și cu o echipă liniştită. Mă simt bine aici, este un oraş unde-mi place. Înaintea banilor, vreau să mă simt bine”.

Marius Șumudică, despre primele etape ale returului: „Vreau cel puţin 4 puncte în primele două etape. Dacă facem 6 puncte, 99 la sută suntem salvaţi. Din păcate, din cauza terenului, meciul cu Pandurii va fi hazard curat!”.

Marius Șumudică, despre viitor: „Dacă terminăm în primele 10 locuri și de la vară vor fi alte condiții, aș vrea să rămân pentru a ataca primele locuri”.