Am ajuns și la momentul când discut cu Vasile Soporan despre foștii elevi – jucători, cum vreți -, de la Rugby Club Brașov. Din nou, apelează la arhiva foto personală. Scoate o poză alb-negru. „Această fotografie, alb și negru, acum se făceau pe atunci, datează din anul 1987. Atunci, pe terenul de rugby de la CFR, lângă Depou, am organizat primul turneu de rugby pentru copii la Brașov. Am invitat și au participat echipe din toată țara. A fost un turneu reușit, toată lumea l-a apreciat. La Brașov, la fața locului cum se spune, s-au deplasat cunoscutul gazetar sportiv Geo Raețchi și fotograful Tiberiu Stama – cel care ne-a făcut poza”, explică nea Vasile Soporan, pentru 7sport.ro.

Roland Wiener – profesor de sport în Belgia

Într-un grup de rugbiști în devenire, între care și-a făcut loc și fiul Cătălin, îi distinge pe Mihai Vioreanu și Roland Wiener: „Amândoi au fost rugbiști foarte-foarte valoroși. Ca fundaș și centru, Vioreanu a participat cu echipa națională a României la două ediții ale Cupei Mondiale, în 1999 și 2003. Acum este stabilit la Dublin, în Irlanda. Este medic, și-a dat doctoratul în chirurgie-ortopedie. Mihai este unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei noastre, în istoria ei, cu mai mult de 30 de selecții. «Roli», cel mic, iute și rău cum era, juca mijlocaș la grămadă. A jucat în Divizia «A» la Precizia Săcele, iar după 1990 – în Italia, la Parma. Acum este profesor de sport în Belgia. Pe lângă orele de sport de la școală, unde predă, se ocupă și de niște grupe de copii la rugby”.

Dănuț Petrule, profesor de sport și director al Școlii din Sânpetru

Din albumul familiei Soporan mai răsare o fotografie, tot alb-negru: „În 1989, cu generația lui Dănuț Petrule am câștigat un turneu de copii organizat pe stadionul Tractorul de directorul fabricii, domnul Octavian Căpitanu”. Pe toți cei nouă pitici îi distinge. „Sus, de la stânga la dreapta, primul e Ionuț Cârstea – acum profesor de sport la Moieciu. Lângă, Ionel Ioan – a terminat Dreptul și acum lucrează la Rolem Codlea, pe un post tehnic. Apoi, Marius Andrei și Claudiu Hegheduș. Ambii sunt plecați din țară: primul în Canada, al doilea parcă în Franța. Ultimul de sus e Florin Secu – în prezent inginer silvic pe lângă Sibiu. Tot așa, rândul de jos începe cu Alin Tudorache. A jucat rugby la Precizia Săcele, a ajuns prin Franța, iar acum e profesor de sport și antrenor al unei echipe de liga a treia sau a patra. Al doilea – Vasilică Grosu. A terminat ASE-ul și e prin Suedia. Dănuț Petrule e profesor de sport și director al Școlii din Sânpetru, iar de ultimul, Adrian Cotoară știu că a absolvit tot ASE-ul și c-ar fi în București. Cu toții – niște băieți minunați, o generație de excepție”, se mândrește Vasile Soporan cu elevii săi. Elevi sună cam pretențios, poate. Când îl vezi cum vorbește despre fiecare în parte, zici că o face ca și cum fiecare ar fi copilul său. Și i-au crescut mii sub ochi – mii de astfel de practicanți ai rugby-ului! (va urma)