FC Brașov nu a mai cunoscut gustul victoriei de 3 etape. Mai precis, de când a învins Rapidul, cu 1-0, pe „Tineretului”. „Stegarii” nu au fost în stare să treacă tocmai de principalele contracandidate la lupta pentru evitarea retrogradării, adică Petrolul (0-2), Chiajna (2-3) și Ceahlăul (0-1). Cu Concordia, acum aproape o săptămână în urmă, se știe cum a fost, iar cu Petrolul și Ceahlăul echipa de sub Tâmpa a evoluat modest, sub posibilitățile sale și mai slab decât adversarele din Ploiești și Piatra Neamț, învingătoare pe merit.
Eșecul „galben-negrilor” în Moldova a dus la tensionarea atmosferei la FC Brașov. Vineri seara, la cald, imediat după meci, când a anunțat primul antrenament după Paște pentru luni, la ora 17, Marius Șumudică le-a comunicat elevilor săi și că se gândește serios să renunțe. Și-a luat 2 zile ca timp de reflecție.
Pe de altă parte, ieri (sâmbătă, 14 aprilie), președintele Ioan Neculaie lăsa loc interpretărilor, într-o intervenție în Pro Sport: „Peste câteva zile vom avea o întâlnire cu tot staff-ul şi vom decide ce este mai bine pentru echipă. E normal ca antrenorii şi jucătorii să aibă posturile ameninţate, pentru că mie nu-mi convine să pierd meci după meci”.
Legat de pozițiile celor doi, se impun câteva observații.
1. E (foarte) posibil ca Marius Șumudică să ia în calcul despărțirea de FC Brașov. Ceea ce până la urmă ar fi o continuare și, de ce nu, o finalizare a intențiilor patronului.
2. Băiat de București, uns cu toate alifiile, se poate ca „Șumi” să fi aruncat nada cu demisia din mai multe motive. Fie să vadă cum reacționează jucătorii – poate pe unii nu-i simte aproape de el și vrea să-i verifice -, fie să-i responsabilizeze pe aceștia, în perspectiva dificilei întâlniri cu „U” Cluj, de etapa viitoare (luni 23 aprilie, ora 21,30).
3. Demisia semianunțată în vestiar ar reprezenta un prim pas făcut de antrenor în anularea bilaterală a contractului cu FC Brașov. Logic, al doilea pas ar urma să fie făcut de Neculaie, care, probabil când a auzit veștile din vestiar, s-a decis să nu zică nu divorțului, după cum se și vede în declarația de mai sus.
4. Sau poate că „Șumi” a „mirosit” că i se pregătește ceva (debarcarea) și a vrut s-o ia înaintea patronului. În România, pentru unii demisie sună mai bine decât demitere. Adică mai bine onoare și despărțire cu capul sus, decât umilință și plecare cu șut în dos.
5. Nu-i exclus ca declarația din Pro Sport să fie un ultim avertisment al patronului: ceva de genul ori victorie cu „U” Cluj și „Șumi” rămâne, ori… la revedere!
6. Nu în ultimul rând, Ioan Neculaie a preferat să aștepte ziua de luni pentru a anunța plecarea lui Șumudică și instalarea altcuiva.
Cu sabia retorgradării deasupra capului, e clar că FC Brașov traversează un moment delicat. Nu e primul și nici ultimul. Pentru pata de culoare pe care a adus-o la FC Brașov (rezultate, tineri promovați la prima echipă, stil de joc, atitudine) Marius Șumudică merită să i se dea credit pe mai departe și să rămână pe banca „Steagului” pentru a-și duce munca la bun sfârșit.