Astăzi, Ionuț Badea a fost instalat în postul de antrenor principal la FC Brașov, în locul lui Marius Șumudică. Președintele „stegarilor”, Ioan Neculaie nu a mai avut răbdare cu „Șumi”, după 3 înfrângeri consecutive (Petrolul, Chiajna, Ceahlăul). Cum și acesta din urmă a văzut că nu mai e dorit la Brașov, a rezultat o despărțire amiabilă, de salon dacă vreți, în urma căreia Șumudică își va primi banii pe tot sezonul, drept compensație. Posibil ca până la vară să-și ia vacanță, după aventura pe banca „galben-negrilor”.
Până aici, nimic nou. În fotbalul românesc se practică vânturatul antrenorilor. Totuși, se impun câteva observații.
Din actualul sezon de Liga 1 mai sunt de disputat 8 etape într-o lună de zile (etapa a 34-a, ultima, e programată pentru duminică, 20 mai). Nu discutăm acum de adversari și nici nu facem calcule. Normal, vine întrebarea: ce poate să facă Ionuț Badea în acest timp, ca FC Brașov să se salveze de la retrogradare? Răspunsul: absolut nimic!
Să fim realiști. Timpul e prea scurt ca Ionuț Badea (foto) să-și pună amprenta pe jocul și rezultatele „Steagului”. Iar dacă își va forța norocul și va încerca ceva, e foarte posibil să dea totul peste cap. Și să vezi atunci probleme pentru „stegari”.
Să presupunem că FC Brașov va evita retrogradare. În mod normal o va face, pentru că sunt alte echipe mult mai anemice, ca joc și resurse, decât echipa brașoveană. Atunci, al cui va fi meritul cel mare: al lui Șumudică, cel care a pregătit FC Brașov pentru retur, de la transferuri până la ultimul joc, sau al lui Badea, care s-a trezit la un nou loc de muncă total necunoscut, printre străini?
Dar dacă FC Brașov va ajunge în liga secundă, atunci care din cei doi va fi vinovat? În cazul acesta, are alibi Badea și motiv să arunce vina în cealaltă parte pentru contraperformanță? Are!
Nu are rost să dezvoltăm mai mult. Concluzia e simplă: Marius Șumudică trebuia lăsat să-și continue munca până la capăt. El cunoștea cel mai bine echipa și jucătorii, el ar fi răspuns de rezultate. Chestia cu șocul ce trebuie administrat unei echipe de fotbal, într-un moment de criză, e o poveste pentru novici, creduli și necunoscători.