Recent, invitat de amfitrionul Gabriel Stan în studioul Nova TV, la emisiunea Zona Neutră (ZN), am ascultat cu plăcere amintirile scriitorului brașovean, Eduard Huidan, despre sportul de altădată. S-a vorbit despre sportul brașovean, plecând de la bazele sale: adică de la sportul școlar și cel studențesc, precum și cluburile sportive sindicale, până la sportul de performanță de pe vremuri, când pătimașii iubitori ai sportului abia își găseau loc la antrenamentele fotbaliștilor sau atleților, darămite la meciuri și concursuri.

„În fiecare week-end erau competiții, cam pe la toate sporturile. Șagunist fiind, îmi aduc aminte că practicam mai multe sporturi: atletism, fotbal, volei și baschet. Sportul se făcea cu o mare pasiune, la celebrele meciuri dintre Șaguna, Meșotă sau Unirea era o mobilizare generală extraordinară, cu galerii, cu tot ce trebuie pentru un spectacol sportiv.

Din păcate, acum, odată cu trecerea timpului acel spirit de solidaritate, de unitate pozitivă, și spiritul de competiție s-au pierdut, iar spiritul de turmă a avut și are, în continuare, câștig de cauză”, a analizat invitatul special de la ZN.

Garda veche a presei sportive din România

Poveștile presei de sport de altădată, cu eroi ca patimașul observator-scriitor Fănuș Neagu, omul de cultură, scriitorul, „foarte bunul traducător din limba rusă” și „enciclopedia” Ioan Chirilă („Vanea”), documentatul Cristian Țopescu și răutăciosul Vadim Tudor (fost atlet, aruncător al suliței sau sulițaș, mai din popor, inclusiv cu o biată… sacoșă de atlet de provincie victimă la activ) au făcut ca timpul alocat emisiunii să se scurgă pe nepusă masă.

Eduard Huidan și înălțarea marelui Carol Corbu.

Un mare campion al atletismului internațional a venit în Poiana Brașov!