Ovidiu Mendizov evoluează pentru FC Milsami Ursidos Orhei (locul 5 la sfârșitul turului, la 4 puncte de locul 3), în campionatul de fotbal al Republicii Moldova, prima divizie (Divizia Națională). La începutul lunii decembrie 2011, odată cu intrarea în vacanța de iarnă, a revenit acasă. Crăciunul l-a petrecut lângă Brașov, la Rotbav, alături de familie, iar noaptea dintre ani l-a prins în stațiunea Rânca (județul Gorj). Mâine va pleca spre Moldova, pentru că luni, 9 ianuarie 2012, formația din Orhei are programată reunirea lotului la Vadu lui Vodă – baza de pregătire a echipelor naționale de fotbal de peste Prut. „După cantonamentul de la Vadu lui Vodă, la sfârșitul lui ianuarie plecăm, pentru 3 săptămâni, în turneu în Antalya. Reluarea sezonului în Moldova va avea loc în 3 martie”, declară Ovidiu Mendizov, pentru 7sport.

Ferencz Bajko l-a debutat la FC Brașov

Născut la Brașov, pe 9 august 1986, Ovidiu Ionuț Mendizov a început să practice fotbalul la vârsta de 11 ani, la FC Brașov, sub îndrumarea regretatului Ioan Alecu și a lui Ion Batacliu. Tot în perioada junioratului i-a avut antrenori pe Adrian Hârlab, apoi pe Adrian Szabo. De atunci joacă pe postul de fundaș stânga. Este stângaci, însă aproape la fel de bine lovește mingea și cu piciorul drept. Acum, la 1,79 metri, cântărește 76 kilograme. Ca senior, a debutat la FC Brașov în prima ligă în primăvara anului 2005. „Antrenor era domnul Feri Bajko. Atunci, pe mine și pe alți tineri, printre care Cătălin Dedu și Andrei Poverlovici, dânsul ne-a promovat, cum se zice, în Liga 1. Eu am debutat într-un meci în deplasare, la CFR Cluj, în ultima etapă, când am pierdut cu 1-2. A fost singurul meu joc atât în Liga 1, cât și pentru FC Brașov. Din păcate, la finalul acelui campionat, 2004-2005, Brașovul a retrogradat, iar pentru mine, personal, a început seria de împrumuturi pe la mai multe echipe”, își amintește „Mendi”.

Cum s-a dispensat FC Brașov, gratis, de Mendizov

Astfel, Ovidiu Mendizov a fost legitimat la FC Ghimbav (de două ori – întâi în Liga a 2-a, apoi în eșalonul 3), Precizia Săcele, Prefab Modelu și Petrolul Ploiești. „Când mi-a expirat împrumutul la Petrolul m-am întors la FC Brașov, echipa cu care eram sub contract. Se întâmpla în vara anului 2009. Însă la FC Brașov nimeni nu mă băga în seamă. Nu-mi spuneau nici că au nevoie, nici că n-au nevoie de  mine. Nici măcar nu m-au anunțat când să mă prezint la pregătiri – antrenor era Viorel Moldovan. Mai mult stătem pe la uși, pe la club, încercând să-mi rezolv situația, într-un fel. Așa am pierdut și pregărirea de vară. A fost o perioadă foarte grea pentru mine. Până la urmă, după vreo două luni de mers pe la club, președintele Dinu Gheorghe mi-a dat actele și am plecat”, povestește interlocutorul 7sport.

În Europa League, dar și în selecționata stranierilor

În cele din urmă, printr-un impresar, în ianuarie 2010 a traversat Prutul și a ajuns la Zimbru Chișinău, echipă pentru care a jucat jumătate de sezon. A urmat trecerea la FC Milsami Orhei. Acolo este legitimat și-n prezent, numai că, în august 2011, în urma fuziunii cu Ursidos Chișinău, gruparea moldoveană a căpătat numele de FC Milsami Ursidos Orhei. În 2 ani de zile petrecuți în Moldova, Mendizov a devenit unul dintre cei mai apreciați jucători străini din Divizia Națională: „După un retur la Zimbru, la finalul campionatului am fost desemnat al doilea fundaș stânga din Moldova. Iar vara trecută, după primul sezon (2010/2011) la Milsami, am fost ales cel mai bun fundaș stânga din campionat. Când jucam la Zimbru am fost selecționat în echipa stranierilor din Moldova, care a întâlnit naționala Moldovei, într-un «amical». În toamnă, am evoluat cu Milsami în UEFA Europa League. Am făcut o figură frumoasă, păcat însă că am fost eliminați de Dinamo Tbilisi, încă din primul tur al calificărilor”.

Ovidiu Mendizov, căpitanul FC Milsami Orhei

Titlurile de mai sus sunt explicabile, pentru că din postura de fundaș stânga cu valențe ofensive, Ovidiu Mendizov a contribuit la multe din golurile echipei din Orhei, cu asisturi din centrări și faze fixe. Sezonul trecut a fost jucătorul cu cele mai multe minute și meciuri jucate (38 din 39) din lotul FC Milsami. În ultimele 7 etape ale turului, antrenorul Gabriel Stan (plecat, între timp de la Milsami) i-a pus pe braț banderola de căpitan de echipă.

Transfer ratat la Cernomoreț Odessa

Evoluțiile apreciate ale brașoveanului Mendizov nu au rămas fără ecou. Imediat după episodul Zimbru, a fost foarte aproape de Azal Baku, grupare din Azerbaidjan. „Am fost acolo, primeam un contract foarte bun. Dar, când am văzut ce viață e-n Azerbaidjan și știind că mai am și alte variante chiar mai bune financiar, am plecat de acolo. Am greșit, pentru că tot am așteptat și până la urmă niciuna dintre celelalte variante din Ucraina nu s-a finalizat. Așa am ajuns la Milsami. Apoi, vara trecută, când eram liber de contract, am zis că sigur îmi găsesc o echipă în Rusia sau Ucraina. Cei de la Milsami îmi propuseseră un contract nou, însă i-am refuzat. Și din nou am făcut o alegere greșită, deoarece contractul cu FC Cernomoreț Odessa, din Ucraina, a căzut în ultimul moment, după ce ne înțeleseserăm la bani și doar actele mai trebuiau semnate. Nici acum nu știu ce s-a întâmplat cu adevărat. În criză de timp, m-am întors la Milsami. Numai că, fiind prins la înghesuială, cum se zice, valoarea contractului propus inițial s-a înjumătățit”, se confesează „Gică”.

A intrat în ultimele 6 luni de contract cu Milsami

De unde „Gică”? „În anii trecuți, pentru că loveam mingea cam la fel de bine cu ambele picioare, la antrenamente, foștii mei colegi Cristea, acum la Otopeni, Poverlovici, de la Botoșani, și Pintea, de la Bacău, îmi spuneau «Gică» în glumă, de la Gică Hagi”, explică. Acum, în ianuarie, fostul „stegar” a intrat în ultimele 6 luni de contract cu FC Milsami. „Există discuții, mai mult de tatonare, cu unele echipe. Deocamdată, nimic concret. Înainte să plec în vacanță, cei de la Milsami au venit cu propunerea de reînoire a contractului. Le-am spus că nu mă grăbesc. Aștept să evoluez cât mai bine în retur și în vară voi vedea încotro o voi apuca. N-ar fi exclus să continui la Milsami sau să mă întorc în România. Deși, trebuie s-o recunosc: la vară împlinesc 26 de ani și atracția cea mai mare, din punct de vedere financiar, vine dinspre campionatele din țările foste sovietice. Important este să fiu sănătos și să evoluez cât mai bine la Milsami. Apoi, vom vedea ce va fi”, a încheiat Ovidiu Mendizov, interviul pentru 7sport. (foto: fc milsami)