logo jocurile olimpice rio de janeiro brazilia 2016 olimpiadeNumărătoarea inversă pentru Rio a început. Prin decizia Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), România și-a stabilit echipa olimpică (98 de sportivi si 7 rezerve) cu care va merge la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro (5-21 august). Până să vorbim de ce va fi, haideți să privim în urmă, la ultimele ediții și la rezultatele sportivilor români, pe scurt, bineînțeles.

La prima ediție de după căderea regimului comunist (Barcelona, 1992), România a cucerit 18 medalii (4 aur, 6 argint, 8 bronz), la următoarea (Atlanta, 1996) am cules 20 medalii (4 aur, 7 argint, 9 bronz), iar la Sydney (2000) s-a atins cea mai înaltă cotă de medalii (26, 11 aur, 6 argint, 9 bronz). Au urmat Atena 2004 cu 19 medalii (8 aur, 5 argint, 6 bronz), Beijing 2008 cu doar 8 medalii (4 aur, 1 argint, 3 bronz) și Londra cu alte 9 medalii (2 aur, 5 argint, 2 bronz). Ei bine, toatea astea au fost.

Firesc, urmează întrebarea: ce vom face la Rio? Greu de spus, mai ales că în ultimii ani, începând cam după Atena, am tot auzit, repetat, mesajul că „vine prăpădul!”. Nu trebuie uitat avertismentul lui Ion Țiriac de după Sydney, când a condus delegația României din postura de șef al COSR. Știa el ce știa el vulpoiul bătrân! După ediția australiană, numărul medaliilor olimpice a scăzut de la o Olimpiadă la alta. Măcar de s-ar opri picajul și să ne găsim o linie de plutire, mai joasă, barem constantă.

Acum, Rio se vede în zare. Cu toții am vrea să facem carnaval după întoarcerea alor noștri din Brazilia, însă mai chibzuit ar fi să adoptăm o poziție rezervată, atenție (!), nu pesimistă sau resemnată. Aruncând ochii peste echipa noastră olimpică, privirea și atenția ni se opresc asupra câtorva discipline, de unde nasc speranțele noastre. Că tot se poartă pariurile de tot felul, eu unul aș miza că avem cele mai mari șanse la medalii (dă Doamne să fie cât mai strălucitoare!) la scrimă, handbal și judo. Să sară iepurele de la tenis de câmp, atletism sau canotaj? Mai greu, dar nu imposibil. Și totuși, ceva îmi spune că vom avea o medalie-surpriză.

Editorial după Londra 2012.