stein-eriksen-schi-alpin-legende-campioniDacă ar mai fi trăit, legendarul Stein Eriksen ar fi împlinit astăzi, 11 decembrie, vârsta aproape rotundă de 89 de ani. A părăsit această lume anul trecut, pe 27 decembrie, când abia făcuse 88 de ani. Născut la Oslo, norvegianul Eriksen a fost un schior alpin apreciat la nivel internațional.

La Jocurile Olimpice de Iarnă din 1952, desfășurate chiar în locul său de baștină, el a devenit campion olimpic la slalom uriaș și vicecampion olimpic la slalom. Doi ani mai târziu, la Are (Suedia) a dat lovitura, din nou, ajungând triplu campion mondial (slalom, slalom uriaș, combinată alpină)!

schi-alpin-stein-eriksen-mari-campioniLa scurt timp după ce a cucerit laurii olimpici, a traversat Oceanul și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, acolo unde, după încheierea carierei de sportiv și-a continuat „misiunea” ca instructor de schi, șef de școală de schi și promotor al multor stațiuni de schi din SUA (Boyne Mountain Resort, Pine Knob, Sugarbush, Heavenly Valley, Snowmass, Aspen etc.).

Prin felul său de a fi, carismatic – fără doar și poate -, și pentru viața pe care a dus-o, pe pârtii și în afara lor, și-a câștigat statutul (păreri unanime) de „prim superstar al schiului mondial”. A fost căsătorit și a avut cinci copii (trei fete și doi băieți).

ski-stein-eriksen