Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost cel de-al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la plecarea sa la Ceruri (20 iulie 1927). În urma căsătoriei cu Regina Maria au rezultat cinci copii: Carol al II-lea al României, Elisabeta de România (Regina Greciei), Maria de România (Regina Iugoslaviei), Nicolae, Ileana și Mircea (decedat prematur, la nici 4 ani, din cauza febrei tifoide).

Poveștile despre Principesa Ileana, mezina familiei regale, relatate îndeosebi în presa post-decembristă, ne-au lăsat-o în memorie pe Domnița Ileana (cum mai era cunoscută) ca pe o continuatoare de nădejde a faptelor Reginei-Mamă, caritabile și mereu aplecate spre sufletele și greutățile oamenilor.

Iubitoare de sport și natură, ea a fondat și a condus organizații de cercetași (Asociația Creștină a Femeilor Române, Asociația Ghidelor și Ghizilor din România) și participat la o sumedenie de drumeții și expediții în arcul carpatic românesc.

Navigatoare pasionată și căpitan de cursă lungă (singura femeie din România de acest rang!), Ileana ne apare surprinsă aici, în fotografia din colecția familiei Codleanu, la cursurile școlii de schi din Predeal, pe când avea 20 de ani.

Principesa Ileana s-a născut la 5 ianuarie 1909 la București și a murit la puține zile după ce atinsese vârsta de 82 de ani (21 ianuarie 1991), la Youngstown (Ohio, SUA).