Antrenor de schi și profesor cu o bogată experiență, Ioan Dudu este un specialist cunoscut și apreciat în lumea sporturilor de iarnă din România. A pregătit nenumărate generații de copii și juniori, dintre care foarte mulți sportivi de valoare și campioni la schi fond și biatlon, la diferite categorii de vârstă.

Printre ei sunt și trei dintre componenții delegației României la Jocurile Olimpice de Iarnă recent încheiate. Adică:

– Daniel Borca (antrenorul lotului olimpic de schi fond în Coreea), dublu campion național la copii și de 4 ori la juniori, participant de 2 ori la Campionatele Mondiale de Juniori;
– Paul Pepene (schi fond, locul 18 la sprint masculin pe echipe și locul 24 la schiatlon, 15 km stil clasic + 15 km stil liber); a fost de 6 ori campion național de juniori și o dată la seniori;
– Cornel Puchianu (biatlon, locul 14 cu ştafeta masculină 4X7,5 km, locul 55 la 20 km, locul 58 la 12,5 km urmărire și locul 60 la 10 km sprint), de 4 ori campion național la juniori și de 2 ori la seniori.

„Pe toți trei i-am avut elevi la Clubul Sportiv Școlar Predeal. Daniel Borca este predelean, a ieșit de multe ori campion național la juniori, apoi ca senior a trecut la Dinamo Brașov. Am lucrat împreună 12 ani, din clasa întâi până-n clasa a 12-a.

Paul Pepene este de la Bran, din Măgura. A venit la Predeal de la Dinamo Brașov, mi l-a trimis fratele meu, care era antrenor acolo, și l-am pregătit 3 ani, din clasa a 10-a până a terminat liceul. În anul 2010, a devenit campion mondial la tineret, în proba de urmărire 30 de kilometri.

Cornel Puchianu a fost promovat de Florin Gârbacea, un antrenor foarte priceput la copii, cu o apropiere față de aceștia cum n-am văzut în viața mea. Pe Cornel l-am avut sportiv 7 ani de zile, după care a plecat la Steaua București, ca senior.

Sunt mândru de ei și de ce au realizat ca sportivi, le-am urmărit evoluțiile din Coreea și merită toate felicitările”, afirmă profesorul Dudu.

Dinamovistul care a făcut armata la ASA Brașov

Născut pe 15 mai 1947, în comuna Fundata (județul Brașov), Ioan Dudu a fost campion național școlar la schi fond (4 titluri), în perioada cât a fost elev la Liceul din Râșnov, din clasa a 11-a a intrat în lotul național, iar pentru Clubul Sportiv Dinamo Brașov a cucerit două titluri de campion al României la juniori (5 km și 10 km).

În anul 1966 a fost selecționat în lotul național de seniori. Așa cum era pe vremuri, a făcut stagiul militar de un an la ASA Brașov, când a ajuns vicecampion național la tineret 5 kilometri..

„În 1967 am plecat la București, să fac IEFS-ul. În 1970 am participat la Jocurile Mondiale Universitare de Iarnă de la Rovaniemi, în Finlanda, unde am venit în prima parte a clasamentului. În 1972 am fost port-drapelul României la Jocurile Mondiale Universitare de la Lake Placid. Atunci, în Statele Unite ale Americii, am ocupat locul 18, singurul din istoria schiului fond românesc. Pentru a realiza ce competiție a fost atunci, campion a fost un rus tare de tot, Simasov, care în același an, la Jocurile Olimpice de la Sapporo, în Japonia, a câștigat titlul olimpic.

În anul 1972 a ajuns la Predeal de la Moieciu

În perioada anilor ’70-’72, am fost profesor la Școala din Moieciu de Jos. În 1972 am fost repartizat la Predeal, «în interesul învățământului», cum se zicea atunci. De atunci până când m-am pensionat, în 2012, am lucrat ca titular la catedra de educație fizică și sport de la Liceul Teoretic Mihail Săulescu și antrenor la Clubul Sportiv Școlar Predeal”, povestește cel prin mâinile căruia au trecut o mulțime din campionii României la schi fond și biatlon.

O parte, doar o parte din campionii pregătiți de prof. Dudu

Nu vrea să omită pe careva. Și începe să-i enumere: Moise Gârbacea (campion național la juniori de 4 ori), Vladimir Todosca (3 titluri naționale, prezent la Jocurile Olimpice de la Sarajevo), Ion Lungociu (8 titluri de campion național la copii, juniori și seniori, locurile 2 și 3 la Campionatele Balcanice de Juniori din 1979), Mihai Rădulescu (o prezență la JO Sarajevo), Marius Truță (5 titluri de campion la juniori, participant la Campionatul Mondial de Juniori), Daniel Borca (foto, al 2-lea din stânga), Ionuț Gălițeanu (de 5 ori campion național, de asemenea, calificat la Campionatul Mondial de Juniori), Emilia Raus (2 titluri de campioană, locurile 1 și 2 la Balcaniada de Juniori din 1979), Eliza Aldea (campioană originară din Predeal), Gheorghe Pelin, Ion Cimpoia, Radu Stanciu (multiplu campion național), Mihaela Cârstoiu (campioană a României de 5 ori, 3 ediții la Jocurile Olimpice), Paul Pepene (foto, ultimul din dreapta), Ștefan Gavrilă (6 titluri de campion, locurile 4 la Campionatul European de Juniori și la Campionatul Mondial de Juniori), Cornel Puchianu… Și lista e lungă, lungă de tot.

„Daniel Borca la băieți și Mihaela Cârstoiu la fete au fost cei mai reprezentativi, să zicem așa, sportivi pe care i-am crescut. Însă, trebuie să recunosc, ei au fost crescuți la școală de soția mea, Cornelia, multiplă campioană de schi fond la copii, junioare și senioare. Pe amândoi i-a avut elevi încă din clasa întâi”, recunoaște.

Șlefuitor de talente și făcător de vedete

„Prof. Ioan Dudu este un renumit șlefuitor de talente. Prin muncă și tact pedagogic, din mâna sa au ieșit numeroși campioni naționali și balcanici, vedete ale acestui sport de iarnă destul de vitregit de soartă”, scria Călin Piștea în 1995, în cotidianul brașovean Transilvania Expres.

Coniac „Zarea” contra ceară de schiuri

Din deplasările peste hotare de dinaintea căderii regimului comunist în România, își aduce aminte că la Universiata de la Lake Placid, cu două sticle de coniac „Zarea” a făcut rost de ceară pentru schiuri care i-a ajuns cam 20 de ani. „O sticlă de coniac era la vreo 50 de lei. Unui antrenor din Suedia, Svenson, și unui schior din Elveția, Urs Ronner, care figura cam în primii șase din elita mondială, le-am dat fiecăruia câte o sticlă. Iar ei mi-au dat la schimb ceară de schiuri”, zâmbește când își aduce aminte.

Ioan Dudu are doi copii. Un băiat, Rareș (35 ani), fost campion național de copii la schi fond, plecat de 15 ani în SUA, unde este căsătorit și lucrează ca manager general la un cazinou din Lake Tahoe, statul Nevada. Și o fată, tot în SUA, Ioana (38 ani), care este stewardesă, căsătorită în Park City (Utah) și mamă a două fete, Shelby (12 ani) și Sofia (8 ani). „Ambele sunt foarte bune schioare”, menționează fericitul bunic.

România la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang

România a participat la JO 2018 cu o delegaţie de 29 de sportivi, care au concurat la 8 discipline. Raluca Strămăturaru a obţinut cel mai bun rezultat al României, locul 7 la sanie feminin, ea fiind şi port-drapelul delegaţiei noastre la ceremonia de închidere.

Rezultatele complete ale sportivilor români le găsiți aici.

Începând de marți, 27 februarie, echipa olimpică a României va reveni în țară în mai multe etape. Mai întâi, dimineață (ora 8:45), pe Aeroportul Henri Coanda din Otopeni vor sosi Ania Caill, de la schi alpin și componenții loturilor de biatlon și sanie. În continuare, la prânz (ora 13), se întorc Alexandru Barbu, de la schi alpin si componentii loturilor de bob, schi fond si skeleton. Pe când Alexandra Ianculescu (patinaj viteză, proba de 500 m), împreună cu antrenorul Planert Gregg Douglas vor pleca din Pyeongchang în China pe 26 februarie.

„Jocurile Păcii” și războiul din 1953

Jocurile Olimpice de Iarnă (ediția a 23-a) au avut loc în perioada 9-25 februarie 2018, la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Au mai fost denumite și „Jocurile Păcii”, datorită războiului (din 1953!) dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Sportul și spiritul olimpic nu au ținut însă cont de acest conflict istoric, astfel că la ceremonia de deschidere, delegațiile celor două țări defilând împreună, pe când în întrecerea de hochei pe gheață au participat cu o echipă feminină comună.

Sportivii din Rusia, sub drapelul olimpic

2.930 de sportivi din 92 de țări, naţiuni sau delegaţii au concurat pentru cele 102 titluri puse în joc la 7 sporturi şi 15 discipline: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

O delegaţie de 168 de sportivi ruşi a participat la Jocurile de la Pyeongchang sub drapelul olimpic, fiind invitaţi de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) sportivii consideraţi în afara suspiciunilor de doping, după ce Rusia a fost suspendată pentru „dopaj instituţionalizat”.

Drapelul Rusiei nu a fost prezent nici la ceremonia de închidere, după ce două cazuri de dopaj au fost depistate în delegaţia sportivilor ruşi.

Norvegia a luat cele mai multe medalii

30 de naţiuni au cucerit medalii la JO 2018. În clasamentul pe medalii, Norvegia a ocupat primul loc, cu 14 medalii de aur, 14 de argint şi 11 de bronz (39 în total – nou record!). Pe locul al 2-lea s-a situat Germania (31 medalii: 14 aur 10 argint 7 bronz), iar pe 3, Canada (29 medalii: 11 aur 8 argint 10 bronz).

2.200 de sportivi paralimpici sunt aşteptaţi la Pyeongchang în perioada 8-18 martie, la Jocurile Paralimpice.

Viitoare ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă se va desfășura la Beijing (China), în 2022.