La început a fost scânteia. Prin 1985, Vasile Soporan a ieșit cu fiul său, Cătălin, să se joace cu o minge de rugby în vecinătatea Gării. Atunci – un teren cu iarbă, ușor denivelat, nici măcar parc, unde circurile în trecere prin Brașov poposeau periodic și își susțineau spectacolele sau locatarii din zonă mai ieșeau la „iarbă verde”. Acum – Unirea Shopping Center Brașov. Atunci, în 1985, copii care se jucau în zonă (sigur, mult mai preocupați de sport și mișcare decît cei de azi) au fost atrași de buclucașa minge ovală și s-au prins în jocul celor doi Soporani. Încetul cu încetul, numărul copiilor din cartier prezenți la orele de rugby ținute de „domn profesor” creștea. Iar de la o joacă de copii, la practicarea „sportului cu balonul oval” într-un cadru organizat n-a mai fost decât un pas.

1986 – primul an de viață al RC Brașov

Pas făcut în 1988, când Rugby Club Brașov a fost înscrisă cu 2 grupe (copii de 12, respectiv 14 ani) în Campionatul Municipiului București. Competiție în care este prezentă și la ora actuală. Pentru statistică, „părintele” RC Brașov, Vasile Soporan, oscilează un pic. Însă, într-un final, spune că anul nașterii grupării ce ființează în prezent în cartierul Noua din Brașov poate fi considerat 1986. „Practic, cam atunci am trecut de la joacă la sport și rugby în mod organizat”, motivează. În acea perioadă i-au intrat pe mână internaționalii (juniori și/sau seniori) români de mai târziu: Mihai Vioreanu, Cristian Suciu, Marian Nistor, George Adafinei, Dănuț Petrule, Adrian Cotoară etc.

În 1990 s-a pensionat de la Depoul CFR Brașov

Ca o paranteză: din 1968, anul înființării echipei de rugby CFR Brașov, până în 1990, când a ieșit la pensie, Vasile Soporan s-a ocupat permanent (excepție o mică pauză, de vreo 2 ani – am mai scris, anterior) de destinele echipei feroviarilor brașoveni. Iar din 1986, s-a îngrijit, în paralel cu activitatea de la CFR, și de „gașca din cartier”, ce se mărea de la o zi la alta și care, firesc, și-a căpătat numele de Rugby Club Brașov. Din 1990, când s-a pensionat de la Depoul CFR Brașov și-a dedicat timpul exclusiv RC Brașov.

Teren de rugby, delimitat cu „furăciuni” de pe șantier

Asemeni oricăror începuturi, nici RC Brașov nu a fost ocolită de fel și fel de peripeții. Primele meciuri ale micuților rugbiști antrenați de interlocutorul 7sport.ro? „Țin minte că atunci, prin 86, se construia în zona Făget așa-zisul bloc Elvila. Copii mergeau pe șantier, luau var sau spărgeau cărămizile până le transformau în praf și așa trasau terenul de joc. Lor le venise ideea asta năstrușnică. Terenul era în zona dintre Gară și blocurile de la Făget. Așa, lumea ocolea terenul și nu ne mai încurca. Puteam să jucăm liniștiți primele noastre meciuri de rugby”, replică „nea Vasile”.

Meciuri de rugby, pentru deconectarea publicului de la fotbal

Din 1988 până-n 1990, RC Brașov a putut participa în Campionatul  Municipiului București la rugby „numai cu aprobările prim-secretarului Brașovului, Gheorghe Dumitrache cred că era, și ale lui Radu Lisenche, prim-secretarul UTC Brașov”. De asemenea, rugbiștii lui Vasile Soporan s-au bucurat și de simpatia directorului de atunci al Uzinei Tractorul Brașov, Octavian Căpitanu. „Echipa de fotbal de la Tractorul traversa o perioadă nu prea bună. Și atunci, pentru a mai detensiona atmosfera și a deconecta lumea, în pauzele meciurilor de fotbal de pe stadionul Tractorul făceam jocuri demonstrative de rugby. Tot domnul Căpitanu ne-a dat bilete să mergem în cantonament din 19 decembrie 1989 la mare, la Eforie Nord, unde ne cazaserăm la hotelul Traian. Acolo ne-a prins Revoluția. Costi Amariei, unul dintre copii, a dat semnalul după ce văzuse la televizor. Tot striga «Am învins» și după un timp am priceput despre ce era vorba. În 1990 am depus actele și Rugby Club Brașov a devenit prima grupare privată de rugby din România”, pune punct acestui episod prietenul site-ul nostru. (va urma)