Rugby tag este o formă ușoară de practicare a „sportului cu balonul oval”. Nu contează vârsta, sexul, nivelul de pregătire fizică sau îndemânarea celor care intră-n joc. Nici măcar dimensiunile și natura (iarbă, gazon, nisip, pietriș, bitum, parchet) suprafeței de joc. Se poate juca afară sau în interior. Echipamentul e mai mult decât sumar: o centură la brâul jucătorului, dotată cu două etichete (tag-uri) laterale, stânga și dreapta, prinse cu scai („arici”) – atât, nimic mai mult. Plus, bineînțels, buclucașa minge ovală. „Rugby tag se joacă în două echipe. În funcție de dimensiunile terenului de joc, numărul componenților e variabil: de regulă cinci într-o formație, ideal ar fi șapte. Inedit în rugby tag este faptul că în aceeași echipă, dar și-n condiții de adversitate se pot afla băieți și fete, laolaltă. Se acordă un punct pentru un eseu normal și trei puncte pentru unul marcat de o fată”, explică Dănuț Petrule (foto), unul dintre promotorii rugby-ului tag în țara noastră.

Câteva cuvinte despre rugby tag

Contactul fizic este interzis! Sau, altfel spus, sancționat cu lovitură de pedeapsă. „O echipă are la dispoziție cinci atacuri pentru a marca un eseu. Dacă nici după cea de-a șasea încercare nu a reușit, atunci balonul revine adversarilor. Țelul echipei din apărare e acela de a lua eticheta de la purtătorul de minge advers. Înaintarea acestuia numai așa poate fi stopată. Dacă ea se produce, apărătorul ridică mâna și strigă «Tag!». Caz în care, jucătorul fără tag e obligat să paseze mingea unui coechipier și, apoi, să-și recupereze eticheta. Jocul începe și se reia, după eseu sau pauză, prin lovitură de picior așezată pe pământ”, adaugă același vorbitor.

Dănuț Petrule, rugbist crescut la RC Brașov

Daniel Petrule are 35 ani (împliniți la 21 decembrie 2011) și este unul dintre cei mai cunoscuți rugbiști din Brașov. Copilăria și-a petrecut-o în cartierul de lângă Gară. Maestrul Vasile Soporan l-a crescut de mic, la școala de rugby RC Brașov, și i-a călăuzit pașii într-ale sportului și vieții, în general. „Nici măcar nu eram în clasa întâi când m-am apucat de rugby”, ni se confesează. După terminarea junioratului la Rugby Club Brașov, a trecut, ca senior, la CFR Brașov, preț de 6 ani. Ce repede s-a scurs timpul! „Mult prea repede”, completează. O curiozitate: postul preferat? „Mijlocaș la grămadă”, răspunde. În 1999, a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport (Universitatea „George Barițiu”) și a intrat în învățământ, la scurt timp după absolvire (2000), ca profesor de sport la Școala generală din Sânpetru. Masteratul și l-a luat la Universitatea „Transilvania”. În tot acest timp a fost și antrenor la RC Brașov.

Fetele și băieții joacă rugby împreună

Dănuț Petrule inspiră și expiră… rugby. Pur și simplu trăiește pentru sport! Pune pasiune în tot ceea ce face – e dedicat sută la sută. Când vine vorba de fotbal, strâmbă din nas. Pe bune! Zâmbind, parc-ar evita un placaj. Timpul e prea zgârcit când începe să povestească despre școală, educație, sport, rugby și viață sănătoasă. Nu e un simplu „prof de sport”, e un educator. În mai 2009, și-a dat examenul de gradul 1 în învățământ. Subiectul (se putea altfel?!) – rugby tag. Titlul lucrării de grad: „Modalitatea de a simți plăcerea jocului de rugby – Cum pot juca rugby fetele și băieții împreună”. Și așa începe povestea rugby-ului tag la Brașov…

Rugby tag la Sânpetru – în premieră la Brașov

În România, prima dată s-a jucat rugby tag la București. „Unde, cum, când, în ce împrejurări – sincer, nu cunosc”, recunoaște interlocutorul 7sport. Cert e că după capitală, a venit rândul Brașovului. Era în primăvara anului 2007, când la școala din Sânpetru, Dănuț Petrule a organizat primele meciuri de rugby tag. N-au contat rezultatele, ci bucuria de a-i vedea pe elevi alergând după tag-ul adversarilor, de a pasa și, firesc, de a marca mult-doritul eseu. Eseuri, cât mai multe eseuri! A urmat dubla întâlnire dintre echipele (una de băieți, alta de fete) ale școlilor din Sânpetru și Crizbav (anul școlar 2009-2010). „În cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar a avut loc prima competiție oficială de rugby tag din județul Brașov. Atunci, noi, Sânpetrul, am mers cu echipa de băieți la turneul pe țară, la Bârlad, unde am luat locul 5”, rememorează.

Turneul Cetăților: sport, istorie, turism și educație

De ceva vreme însă, în mintea tânărului profesor încolțise o altă idee. „Cu echipa din Sânpetru am început să facem demonstrații, la orele de sport sau în pauzele mari, la școlile din Cristian, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Râșnov și Ghimbav. Peste tot am lăsat câte o minge și centuri cu tag, pe care le primisem de la Federația Română de Rugby. Intenția noastră era să facem cunoscut rugby-ul tag în școlile primare. Ne-am atins scopul. Am continuat cu Turneul Cetăților – prima ediție. O acțiune în care sportul, educația, istoria, ecologia și turismul și-au dat mâna. Au participat formațiile școlilor pe unde făcuserăm demonstrații. La prima ediție, în 2010, am avut șapte etape – gen turneu -, în fiecare cetate, la sfârșitul săptămânii. Au fost echipe mixte și, în funcție de disponibilitățile terenului, s-a jucat 5 la 5 sau 7 la 7”, istorisește.

Când copiii arbitrează meciurile de rugby

În 2011, la Turneul Cetăților s-au înscris 8 echipe (comparativ cu ediția inaugurală – fără Cristian, cu Bod și Codlea în plus). „Din lipsă de timp s-au desfășurat, comasat, patru etape. După fiecare etapă s-a întocmit un clasament. După ultima rundă, s-a făcut clasamentul general, pe baza căruia s-au stabilit împerecherile pentru turneul final. În ordine, s-au clasat echipele de rugby tag din Hălchiu, Ghimbav, Râșnov, Sânpetru, Hărman, Prejmer, Codlea și Bod. Aspect inedit: jocurile au fost arbitrate de copii. Copii care în 2010 au urmat un curs de arbitraj la Sânpetru. Deci, nu am lăsat nimic la voia întâmplării” – spune tot prof. Daniel Petrule.

Turneul Salinelor, numai pentru fete!

Turneul Salinelor este un alt proiect marca Dănuț Petrule: „Acest turneu s-a născut din ideea că nu aveam unde să jucăm rugby tag iarna, în sezonul rece. Și am găsit varianta: în salină! Salina prezintă un mediu sănătos și o temperatură constantă, iarna. Un mediu cu totul inedit pentru practicarea rugby-ului! Fiind spațiul mai redus, am decis să joace numai fetele, pentru a limita posibilitatea accidentărilor. Am jucat în salinele din Turda, Praid, Târgu Ocna și Slănic Prahova. Meciurile au fost de 3 la 3 sau 4 la 4 și au durat cam 5 minute fiecare. Au participat formațiile din Hălchiu, Râșnov, Bod, Prejmer și Sânpetru. Cu excepția deplasării la Turda, unde am stat peste noapte, în rest plecam și ne întorceam în aceeași zi – sâmbăta. În 2011, atât Turneul Cetăților, cât și Turneul Salinelor s-au desfășurat sub sloganul «O viață sănătoasă – plachează drogurile!»”. În toate aceste acțiuni, și-au adus contribuția Federația Română de Rugby, Consiliul Județean Brașov, Palatul Copiilor Brașov, Școala Populară de Artă din Brașov, primăriile din localitățile brașovene amintite și compania Walmark.

Rugby în școli, din clasele primare

Înainte de a pune capăt dialogului pentru 7sport, legându-se de prezența rugby-ului în școală, dar și în viața de zi cu zi, Dănuț Petrule privește în perspectivă și punctează: „Până acum, doar la clasele 5-8 este prezent rugby-ul tag, în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Nu este nimic oficial, însă e probabil ca din anul școlar 2012-2013 să fie introdus și la clasele primare, la 1-4. Ideea ar fi ca la clasele 1-4 să se joace rugby tag, iar la 5-8, rugby în șapte. Rugby-ul tag ar putea fi jucat încă din grădiniță, pentru că, practic, e o joacă – un fel «de-a prinselea, cu mingea de rugby». Neexistând contactele fizice, nu apare riscul accidentărilor. În străinătate, rugby-ul tag e practicat de copii, adulți sau vârstnici, în parcuri, la iarbă verde, în campus-uri, cam peste tot, ca o formă simplă, la îndemână, de practicare a exercițiului fizic și deconectare”.