fc brasov internazionale milano cupa uefa meci retur brasov
27 septembrie 2001, Brașov, stadionul „Tineretului”. „11”-le de start cu care FC Brașov începea meciul retur cu Inter Milano, din Cupa UEFA. Sus, de la stânga la dreapta: Ionuț Badea (antrenor echipa națională de seniori), Flavius Moldovan (ultima oară în staff-ul „stegarilor”, în campionatul recent încheiat), Ibrahim Dossey (decedat în urma unui accident rutier), Mugurel Buga (jucător, poate și în continuare), Daniel Isăilă (antrenor echipa națională de seniori), Cosmin Bodea (antrenor fără angajament, momentan). Jos: Aurel Ghindaru (în prezent fără ocupație, cu mari probleme de sănătate), Octavian Cocan (observator în ligile fotbalului amator), Mihai Stere (antrenor la FC Brașov, în ultima stagiune), Cornel Buta, Marcel Șandor (plecat în Italia, la Roma, unde lucrează la un magazin cu produse specific românești, deținut de doi făgărășeni).

FC Brașov va afla abia pe 3 august dacă va intra în faliment. Până la urmă, pentru gruparea „stegarilor” finalul este previzibil: sută la sută va fi faliment. De ce? E simplu. Ultimul președinte (Ioan Neculaie) nici nu mai vrea să audă de fotbal, după problemele cu legea în care s-a băgat. Datoriile clubului ating cote amețitoare. Chiar așa, până la urmă are habar cineva care-i valoarea totală, calculată în bani, a dezastrului financiar de la FC Brașov?

Apoi, nu cred să existe nebuni pe lumea asta sau vreun nebun care să mai arunce cu bani în găurile făcute de alții, în special în fotbal. Povești cu italieni, arabi, investitori imobiliari minunați sau ce-or mai fi, sosiți cu sacul de bani la FC Brașov, pe post de salvatori nu sunt crezute nici de copii. Vreo asociere cu altă echipă (unii se trezesc vorbind, uitându-se peste gard, la vecinii de la Unirea Tărlungeni)? O idee proastă, fără cap și coadă, fără niciun viitor.

Haideți să vedem adevărul și să gândim realist, nu să aberăm. Fără echipă (vreo 8 jucători mai sunt sub contract, însă degeaba, dacă este declarat falimentul), cu o infrastructură ce ridică semne de întrebare, fără sprijinul autorităților locale și al mediului de afaceri și mai ales fără bani, sfârșitul e mai mult decât previzibil. Fa li ment! Acesta-i finalul. Punct și de la capăt!

Până la urmă nu-i nicio calamitate! Așa cum alții au făcut-o, se va începe munca din nou, de jos, într-o nouă formulă, cu o echipă (conducere, staff) nouă, probabil cu ceva surse de finanțare. Fotbal există și în ligile inferioare, a patra și a treia. Suporterii adevărați își susțin mereu echipa, indiferent de vreme ori de vremuri. Cu timpul, pentru o sumă infinit mai mică decât cea la care se ridică datoriile de acum, palmaresul și brand-ul vor putea să fie recuperate (via ANAF) și alipite noii structuri juridice. Iar în doi ani, cu puțină șansă, la Brașov vom vorbi, iarăși, de o echipă de fotbal în liga secundă.

Un proiect nou, solid, fără datorii, cu perspective. E simplu, foarte simplu. Restul (salvare miraculoasă, investirori apăruți peste noapte, asocieri, chetă publică etc.), așa cum e lesne de înțeles și de nespecialiști – tâmpenii de te doare capul! (foto: Radu Colceru)