Pe 28 decembrie, acum 38 de ani, la Sibiu, vedea lumina zilei Claudia Maria Presăcan (cunoscută ca și Presecan). A făcut gimnastică de înaltă performanță, punctul de vârf al carierei atingându-l la Jocurile Olimpice de Vară de la Sydney (2000), când a devenit campioană olimpică cu echipa (alături de Simona Amânar, Loredana Boboc, Florența Andreea Isărescu, Maria Olaru, Andreea Răducan) și a ocupat locul 4 la bârnă.

Căutări

După retragere a trăit ca mulți, foarte mulți sportivi, o perioadă de căutări, mai mult sau mai puțin plăcute, cu suișuri însă și cu multe coborâșuri abrupte. Pentru că nu degeaba în sport se spune: „Sportivul moare de două ori: prima dată când se lasă de sport și a doua, ca orice pământean, când trece la cele veșnice”. Și câte mai trage sportivul nostru după ce abandonează cariera și iese din lumina reflectoarelor…

Scandal

Iar ea, Claudia, a confirmat, pe undeva, respectiva „teorie”. Așa s-ar explica și scandalul sexy-gimnastelor de pe la începutul anilor 2000, și divorțurile (două – unul acasă, altul în Anglia) prin care a trecut. Despre isprava imaginilor nud? Poate a fost un act de curaj sau teribilism, poate o reacție de descătușare după regimul cazon de la Deva, poate, pur și simplu, era nevoia de bani.

Până la urmă și-a regăsit liniștea departe de casă, în Marea Britanie, unde s-a stabilit de ceva ani, și-a refăcut viața, și-a întemeiat o familie și a devenit mamă.

Dincolo de picanterii și de vorbe rămân rezultatele, pentru care Claudia Presecan are rezervat, mereu, un loc special în istoria gimnasticii românești, în galeria campionilor all-time.

Carte de vizită

Claudia Maria Presăcan (a treia din dreapta), alături de colege, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic (Sydney 2000).

Claudia Maria Presăcan a absolvit Liceul cu Program de Educație Fizică din Deva, iar ca sportivă a fost legitimată la cluburile CSS Sibiu și CSA Steaua București.

După debutul internațional (Campionatele Internaționale ale Turciei, argint la individual compus), în același an (1994) a câștigat titlul european de junioare la sol și pe cel mondial la senioare cu echipa (Dortmund, Germania), rezultat repetat un an mai târziu la Sabae (Japonia).

„A făcut parte din echipa clasată pe locul 3 la Jocurile Olimpice de la Atlanta și din cea campioană mondială la Lausanne în 1997, unde a fost finalistă la sol și paralele. În 1998, a obținut medalia de aur cu echipa la Campionatele Europene de la St. Petersburg, precum și medaliile de bronz la individual compus și paralele. A făcut parte din echipa campioană olimpică la Sydney.

A fost declarată Maestru Emerit a Sportului. În anul 2000 i s-a conferit Ordinul Național «Pentru Merit», în grad de Comandor”, am reținut din biografia Claudiei Maria Presăcan, postată pe site-ul Federației Române de Gimnastică (FRG).