regele mihai regina ana
Foto: Agerpres

Fostul alpinist brașovean Ladislau Hathazi a „jucat” rolul de viceprimar al orașului de la poalale Tâmpei, în perioada anilor 1996-2000, când omul numărul 1 în Primărie era liberalul Ioan Ghișe. Din acea perioadă, fostul „vice” a scotocit prin memorie acum, când Regina Ana a României a trecut în neființă și îi sunt pregătite funeraliile (13 august, Curtea de Argeș). Așa și-a amintit de prima vizita a cuplului regal la Brașov, în aprilie 1997.

„În timp ce Ion a plecat cu Regele Mihai prin centrul Brașovului, să urmeze programul stabilit, pe mine m-a lăsat în biroul lui, cam vreo oră, cu Majestatea Sa, Regina Ana, pentru că eu știam limba franceză”, începe să povestească „Loți” Hathazi.

„Rămăsese fără țigări și am trimis pe cineva să-i facă rost. Fuma țigarete din acelea albe, lungi și subțiri. M-am și mirat că omul nostru s-a mișcat repede, că în acei ani nu se prea găseau. Se vedea că era o fumătoare pasionată, chiar și la peste 70 de ani, vârsta-i de atunci. A băut două cafele, ambele neterminate. Efectiv le-a savurat. Mi s-a destăinuit că asociază foarte bine cafeaua cu țigara”, se reface scena din biroul de primar al Brașovului.

regele mihai brasov 1997 silviu prescornitoiu
Regele Mihai, viceprimarul Hathazi și primarul Ghișe, după ședința de Consiliu Local, organizată cu ocazia vizitei cuplului regal la Brașov. (Foto: colecția personală Ladislau Hathazi)

Cum i se adresa? „Bineînțeles, cu Majestatea Voastră! Aveam un respect aparte pentru Rege și Regină, mai ales după evenimentul acela nefericit, de pe Aeroportul Otopeni, din 1994, când practic au fost sechestrați și apoi goniți din România”, răspunde.

Cum se comporta regina? „Absolut normal! Comunicare a decurs foarte bine, cu ușurință, nu avea atitudine de superioritate și aș spune că era foarte plăcută. La peste 70 de ani se ținea foarte bine, ca și Regele, de altfel. Dacă nu-i știam vârsta, aș fi zis că este o femeie de peste 50 de ani, până-n 60. Avea o față frumoasă, întinsă, fără riduri”, vine replica.

ladislau hathazi
Foto: InSport

Și totuși, ce teme de discuție au fost? „A început să mă întrebe unde am învățat limba franceză, dacă am familie și copii, cu ce mă ocup, cum am ajuns viceprimar, ce atribuții am și eu, dar și primarul, ce voi face după ce nu voi mai fi în funcție. I-am spus că am învățat limba franceză timp de 4 ani la Liceul Economic din Brașov. I-am vorbit de familie și cei doi copii, de vârstele lor și că fata învață la Liceul de Artă, iar băiatul e la Colegiul Unirea, la real. Cum apucasem să-i zic de fabrica de bere de la Ghimabv, pe care tocmai o vândusem, și că vreau să investesc în turism după ce nu voi mai fi viceprimar, mi-a sugerat să-l iau pe lângă mine pe băiat, pe Camil și să dezvoltăm împreună acea afacere. I-am mai povestit, cu oarecare patriotism local, de pasiunea mea pentru alpinism, de dragostea pentru munte și natură.

S-a prins rapid în discuții, era atentă la conversație. Deloc absentă – cum s-ar crede. Când i-am relatat că înainte să fiu viceprimar am făcut afaceri, vorbindu-i de fabrica de bere, a devenit curioasă și m-a întrebat cum voi reuși să fac față cu bine și la fabrică, și în administrația locală! Am revenit și i-am explicat că abia vândusem fabrica, că eram proprietarul unui teren în munți, la Plaiul Foii, unde visam să dezvolt un proiect turistic. Fapt care, în ani, s-a și întâmplat.

La un moment dat, după ce i-am explicat ce și cum cu atribuțiile noastre, inclusiv ale Consiliului Local, mi-a atras atenția și a ținut neapărat să-mi spună ceva de genul «Să nu uiți, tinere, că voi sunteți Parlamentul local!». Ceea ce, sincer, m-a luat prin surprindere, la acel moment”, încheie Ladislau Hathazi.