Iosif Kovacs. „Kopek”, cum era cunoscut în lumea fotbalului, sau „Ioji”, cum era apelat de apropiați și de familie. Un munte de om, dărâmat de o boală nenorocită. Ne-a părăsit la nici 58 de ani, la puțin timp după miezul nopții de miercuri spre joi. Cam de 7-8 luni se lupta cu cancerul, care-l chinuia și măcina pe zi ce trece. Spitale, doctori, tratamente, citostatice, speranțe, mult speranțe… Nu abandonase lupta. În ciuda problemelor, până-n ultima clipă nu s-a depărtat de fotbalul pe care l-a iubit atât de mult.

Ne-am cunoscut în prima parte a anului 1998. Eram tânăr reporter sportiv la „Gazeta de Transilvania”. FC Brașov se zbătea prin liga secundă: obiectivul declarat era revenirea pe prima scenă, rezultatele nu erau pe măsura așteptărilor, probleme financiare – cât carul. „Kopek” era președinte sau director general al „stegarilor”, nu mai rețin. Făcea echipă cu fostul fotbalist al „Steagului”, Ioan Mandoca.

Iosif Kovacs, Ioan Mandoca, Marin Barbu

Subiectul întâlnirii (în patru) din biroul său, la club (fostul sediu pe strada Lungă): o afirmație făcută de antrenorul de atunci, Marin Barbu, într-un interviu acordat GT. După un rezultat nesatisfăcător al „stegarilor”, „Magiun” Barbu cerea, printre altele, instalarea unui conducător la echipă. Ceea ce am și scris. Dar atunci FC Brașov avea doi conducători: Kovacs și Neluțu Mandoca! Normal, se impunea limpezirea situației. Nu are rost să intru-n detalii. De fapt, Barbu se referise la preluarea grupării fanion de către un patron (investior, finanțator) potent, cu bani și influență (după un an a apărut în scenă Ioan Neculaie). Cum intervenția din GT părea un atac al său la adresa conducerii, bănuiți cursul discuției. Cert e că îmi aduc aminte și acum lucrul ce m-a surprins atunci: cel mai calm și cu capul pe umeri din tot biroul era Iosif Kovacs. Și eu cam uitasem de respectiva scenă, de care mi-am adus aminte zilele acestea, când, auzind de nenorocire, m-am întrebat, reflex, când și în ce împrejurări l-am cunoscut pe „Kopek”.

Tractorul Brașov, Metrom Brașov, FC Vaslui

De atunci timpul s-a scurs. Și acum îmi vin în memorie nenumăratele deplasări pe care le-am făcut împreună, prin țară, după echipă. De regulă plecam în dimineața din ziua meciului. Returul – după joc. București, Ploiești, Constanța, Bacău, Galați, Onești, Piatra Neamț, Timișoara, Arad, Pitești, Bistrița, Târgoviște… Cum pe drum aveam timp berechet, slavă Domnului, îmi povestea tot felul de amintiri din tinerețe, de pe vremea cât fusese fotbalist (Tractorul Brașov, Metrom Brașov, FC Vaslui). Perioadă din care a tras destule învățăminte pentru mai târziu, când a trecut în branșa conducătorilor.

O poveste cu Răzvan Lucescu

Cu Lucescu junior a avut o relație specială. L-a avut jucător (returul sezonului 1999-2000). Apoi, antrenor. Căci cariera tehnicianului Răzvan Lucescu a început la Brașov, după o perioadă în care „juniorul” se lăsase de fotbal și, în căutări, cochetase cu o funcție prin birourile clubului Rapid. Și prima trecerea a „juniorului” pe sub Tâmpa a început sub auspicii deloc favorabile. Fiul lui „Il Luce” a descins pe banca „stegarilor” cu puțin timp înaintea reluării campionatului 2003-2004 cu returul, după ce Marius Lăcătuș a fost îndepărtat nemeritat de la echipă (Neculaie știe cel mai bine ce și cum). FC Brașov-Steaua 0-1, FC NaționaL-FC Brașov 1-0, FC Brașov-Oțelul 0-1, FCM Bacău-FC Brașov 0-0, FC Brașov- „U” Craiova 2-3. Cam așa a-nceput-o Răzvan, cu un bilanț de 5 meciuri-1 punct. „Stegarii” deja „navigau” în zona retrogradării.

Bătaia administrată de Craiova (antrenor Mircea Rednic – „prietenul” lui Răzvan) umpluse paharul. După meci, „Juniorul” a plecat îmbufnat acasă, la București. L-a sunat de pe drum pe Kovacs, să-l anunțe că demisionează, că nu e făcut pentru meseria de antrenor și că acesta, la rându-i, să-l informeze de decizie pe patronul Neculaie. „Era foarte afectat, îl simțeam. Atunci l-am rugat să meargă acasă, să-și închidă telefonul, să stea cu familia și să uite total de fotbal. Chiar așa l-am îndemnat: «Uită că există fotbal pe pământ!». Cu Craiova jucasem duminică după-amiază. Și a rămas ca marți să vină la Brașov, să vedem ce este de făcut. Marți m-a sunat când era în drum spre Brașov. Avea alt tonus, se schimbase și mi-a zis că ar fi făcut o greșeală, la supărare, dacă ar fi renunțat. Mi-a mulțumit pentru susținere. În etapele următoare am făcut 1-1 la Farul, am învins Gloria Bistrița în deplasare cu 3-1 și pe Rapid acasă cu 2-0”, mi-a povestit „Kopek” acum un an, cam pe vremea asta, la o cafea în livingul casei sale.

Visul lui Iosif Kovacs

Plus alte și alte astfel de amintiri. De prin 2004 se depărtase de FC Brașov. Deși lucra în alt domeniu, cam meci de meci era prezent la jocurile susținute de „stegari” pe propriul teren. Și când FC Brașov apela la el (doar lumea fotbalului e mică!) răspundea prezent, mereu. Pe atunci, stând la o șuetă, îmi dezvăluia că e-mailul personal, numărul mașinii și multe din parolele pe care le folosea erau combinații ce plecau de la FC Brașov sau Steagul Roșu (vechea denumire a echipei). În decembrie 2010 a revenit, discret, cum a fost, ca președinte executiv al „stegarilor”. Din păcate, la scurt timp, a aflat de boala care avea să-i fie fatală și care l-a împiedicat să-și vadă visul împlinit: FC Brașov în Europa League! Acesta știu că a fost și motivul ce l-a împins să se întoarcă printre „stegari”.

Azi, în jurul orei 14, are loc înmormântarea, la cimitirul din Livada Poștei. Odihnește-te în pace, Iosif Kovacs! (foto: agerpres)