handbal cornel penu gheorghe gruia cornel otelea 1970 romania campioana mondiala handbal masculin
De la stânga la dreapta, Cornel Penu, Gheorghe Gruia și Cornel Oțelea, componenți ai lotului RSR (Republica Socialistă România) și campioni mondiali, surprinși pe aeroportul Otopeni, la sosirea acasă din Republica Democrată Germania (RDG).

Cornel Penu, uriașul (1,91 m) născut în 1946 (Buzău), este considerat cel mai important portar de handbal al României! Așadar, astăzi, 16 iunie 2016, împlinește rotunda vârstă de 70 de ani. Penu a jucat la Știința Galați și la Dinamo București, cea mai mare parte a carierei. Ca membru de bază al lotului României (handbal în 7) a adunat două titluri de campion mondial (Franța 1970, RDG/ Germania 1974), o medalie de argint (Montreal, 1976) și una de bronz (München, 1972).

În 1974, după ce România a câștigat a 8-a ediție a Campionatului Mondial, în fața reprezentativei țării gazdă, Republica Democrată Germania (RDG), Cornel Penu a fost ales în „echipa ideală a turneului”. La acea ediție, Cristian Gațu a fost desemnat cel mai bun jucător (MVP) al competiției, iar Ștefan Birtalan (43 goluri) a ieșit golgheterul CM. Despre Penu se poate spune că atunci, în 1974, a trăit cel mai înalt vârf al carierei de sportiv. Rezultatele stau mărturie.

A făcut parte dintr-o generație de excepție, care dădea ora exactă în handbalul masculin mondial și din care făceau parte, printre alții, Cristian Gațu, Gheorghe Gruia, Valentin Samungi, Ștefan Birtalan, Cornel Oțelea, Gheorghe Licu, Gavril Kicsid, Cezar Nica, Gheorghe Goran etc.