cezar nica jucator nica cezar handbal romania handbal dinamo bucuresti handbal brasovÎn anul 1963, echipa de handbal masculin Dinamo București a fost finalistă în Cupa Campionilor Europeni (CCE), cea mai importantă competiție intercluburi, acum Liga Campionilor EHF (această denumire o poartă din sezonul 1993-1994). În 1965, dinamoviștii au cucerit trofeul pe care-l rataseră de puțin, cu 2 ani mai înainte.

În pregătirea acestei performanțe, Dinamo a susținut o serie de meciuri amicale. Printre care și cel cu Gwardia Gdansk (Polonia), din toamna anului 1964, câștigat de formația antrenată pe atunci de regretatul Oprea Vlase (n. 1927 – d. 2011), cu scorul de 26-17. În imaginea surprinsă de Paul Romoșan, fotograful revistei Sport, interul stânga Cezar Nica înscrie un nou gol în poarta polonezilor.

Câştigător al CCE în 1965, campion mondial în 1964 si 1970 şi medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 1967, Cezar-Paul Nica s-a născut lângă Brașov, în orașul Codlea, în ziua de 12 octombrie 1940. A absolvit școala generală la Codlea, iar liceul (Colegiul Național Radu Negru) – la Făgăraș, acolo unde a făcut primii pași în handbal. A început în echipa liceului și a continuat la Chimia Făgăraș. După 2 ani petrecuți la Dinamo Brașov a ajuns la „sora mai mare”, Dinamo București, acolo unde a cunoscut consacrarea atât la echipa de club, cât și la lotul reprezentativ al României.

Odată ce și-a încheiat cariera de sportiv, a îmbrațișat meseria de antrenor, fiind absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport (IEFS) București. În decursul anilor a pregătit echipele CSU Galaţi, Nitramonia Făgăraş şi Dinamo Braşov.

Din octombrie 2009 este cetățean de onoare al municipiului Făgăraș (județul Brașov).