Ieri a fost 1 iunie – „Ziua copilului”, așa cum e cunoscută de toată lumea cea dintâi zi a verii. Însă pentru fanii brașoveni ai fotbalului și pentru toți cei care au avut sau au de-a face cu FC Brașov există o legătură specială, de suflet s-ar putea spune, cu ziua de 1 iunie. Aceasta pentru că în fiecare an, de 1 iunie, își sărbătorește ziua de naștere Marian Ivan, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jucători ai „Steagului” din toate timpurile. Așadar, ieri, fostul „vârf” al „galben-negrilor” a împlinit 43 de ani.
Dacă s-ar scrie o carte cu cele trăite de Marian Ivan pe gazon și în afara lui, cu siguranță că s-ar vinde ca pâinea caldă. Marian nu a fost doar un fotbalist de valoare, ci un personaj, în adevăratul sens al cuvântului.

„Defectele” lui Marian Ivan

Un om căruia îi plac viața și oamenii (nu-mi aduc aminte să fi văzut pe cineva trist sau încruntat în prezența lui), dar care (pentru unii) are câteva mari „defecte”: e direct, nu umblă cu jumătăți de măsură și, mai ales, spune adevărul în față. Într-adevăr, acesta este Marian Ivan. Poate din cauza celor enunțate mai sus nu și-a găsit locul în fotbal, după retragere. Pe de-o parte regretă, pe de alta, nu. Cu asemenea „tinichele” de coadă, nici nu avea cum să se încadreze în politica practicată, de pildă, la clubul FC Brașov, cel pentru care a strâns 153 meciuri și 57 goluri în Liga 1 (după Nicolae Pescaru, 311 meciuri/ 62 goluri, e al 2-lea golgheter al „Steagului” din toate timpurile). An de an, nepricepuții, nonvalorile, lichelele, aplaudacii sau perverșii își găsesc un locșor călduț la FC Brașov, numai bun de muls. Oamenii de calitate, cu personalitate și buni cunoscători ai fotbalului nu-s priviți cu ochi buni. Din contră, sunt ținuți cât mai la distanță și/ sau denigrați (dacă e cazul).
Marian Ivan se trage de lângă București, mai precis din Bragadiru. A deprins secretele „sportului rege” în „templul fotbalului românesc”, ca junior la Steaua București. Cariera de senior și-a început-o la Brăila, la fosta Progresul și, apoi, Dacia Unirea, unde a fost detașat de Steaua. În „Orașul lui tanti Elvira” a stat 2 ani, perioadă în care a cunoscut și debutul pe prima scenă (12 august 1990, Progresul-Sportul Studențesc 0-1). La FC Brașov a ajuns în 1991. Au urmat 3 sezoane cu multe rezultate și satisfacții: 1991/ 1992, 29 meciuri/ 11 goluri; 1992/ 1993, 33 meciuri/ 10 goluri, 1993/ 1994, 31 meciuri/ 16 goluri. Anul 1994 a fost cel mai important al carierei lui Marian Ivan.

Cum i-a ieșit Steaua de la inimă

A făcut parte din echipa națională a României, participantă la Cupa Mondială din SUA (în acea perioadă a prins 3 meciuri în tricoul reprezentativei), și s-a transferat la Dinamo București. „Faptul că Steaua nu mi-a dat nicio șansă și m-a tot împrumutat pe la Brăila și Brașov m-a motivat, dar și m-a înrăit și mi-a scos echipa din Ghencea din suflet. Nici să nu aud de Steaua! Așa am devenit dinamovist și am taxat Steaua pe unde am prins-o”, îmi povestea, acum ceva ani, când încă juca.
Pe lângă FC Brașov, în CV-ul lui Marian Ivan apar echipele Dinamo (3 sezoane), Evagoras Paphos (Cipru), Panionios Atena (Grecia), Sportul Studențesc, FC Construction Henan (China), FC Sfântu Gheorghe și FC Ghimbav (ultimele două la apusul carierei).
Indiscutabil, echipa de suflet a celui numit de gazetarii sportivi „Ivan cel groaznic” a fost, este și va fi FC Brașov. „La Brașov mi-am luat prima casă – de fapt, un apartament în casă, în Schei. Orașul și oamenii mi-au plăcut și m-am obișnuit cu ei. Și când jucam la Dinamo sau pe afară, casa mea era tot la Brașov”, îmi spunea, la un moment dat, într-un interviu realizat pentru „Gazeta de Transilvania”. După aventura în China și odată cu apropierea finalului de carieră și-a cumpărat propria-i casă și s-a mutat la Ghimbav. Era perioada când venise pe lume al 4-lea membru al familiei Ivan, „prințesa Ana”.

Și acum mai joacă fotbal

În prezent, legătura directă cu fotbalul există. Mai întâi pentru că Marian e un „abonat” fidel al meciurilor de minifotbal sau fotbal în sală desfășurate în Brașov (joacă pentru Dynavit), dar și participant la acțiunile foștilor jucători de la Dinamo fie la mare (fotbal pe plajă), fie la diverse meciuri demonstrative și turnee prin țară. Apoi, pentru că fiul Cosmin (va împlini 18 ani în noiembrie 2012) a îmbrățișat de mic pasiunea pentru fotbal. Acum, Ivan junior (sau Ivan 2 – cum ar fi apărut pe vremuri prin ziare) evoluează la FC Brașov (echipa juniorilor mari). Pe ce post? Atacant – asemeni tatălui -, nici nu se putea altfel.

Tăcere dinspre FC Brașov

Ieri, Marian Ivan a petrecut ziua de naștere alături de familie și câțiva apropiați. „Am sărbătorit «Ziua copilului», ca-n fiecare an. De 1 iunie doar eu și copiii ne bucurăm și petrecem”, mi-a spus glumeț, azi dimineață, când l-am prins la telefon, după „o mișcare” (adică, meci de fotbal). Revenisem intenționat (ne auzisem și cu o zi înainte, normal), pentru că aveam o curiozitate. De fapt, o bănuială, pe care mi-a confirmat-o. Din mulțimea de telefoane de felicitare pe care le-a primit de… „Ziua copilului”, niciunul n-a venit dinspre (actualul) FC Brașov. Nici nu avea cum! Pentru că omul și fostul fotbalist Marian Ivan e mult prea bun (din toate punctele de vedere) pentru FC Brașov și ce se petrece acolo. (foto: arhiva „Bună Ziua Brașov”)

FC Brașov – clasamentul all-time al golgheterilor în Liga 1
1. Nicolae Pescaru 311 meciuri/ 62 goluri
2. MARIAN IVAN 153 MECIURI/ 57 GOLURI
3. Marin Barbu 154 meciuri/ 42 goluri
4. Dorin Necula 175 meciuri/ 41 goluri
5. Zoltan David 101 meciuri/ 38 goluri
6. Csaba Gyorffy 224 meciuri/ 37 goluri, Iuliu Năftănăilă 148 meciuri/ 37 goluri